Domoljublje u našem kraju: Nacionalne manjine značajno su doprinijele osnivanju Hrvatske

Konrad Katić
(FOTO: Tomislav Milanović)

29.01.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 6787

"U našem kraju bilo je nacionalnih manjina koje su dale doprinos u stvaranju Republike Hrvatske, neki aktivno neki pasivno. Općenito u Hrvatskoj 35 tisuća pripadnika nacionalnih manjina sudjelovalo je u Domovinskom ratu. Na našem ratištu bilo je Bošnjaka, Čeha, Slovaka, ali i Srba koji su bili na našoj strani – rekao je u predavanju "Domovinski rat-i nacionalne manjine su branile Hrvatsku" stožerni narednik hrvatske vojske u mirovini Konrad Katić.

Predavanje je održao u sklopu projekta "Cesarić u Cesariću" koji OŠ Dobriše Cesarića provodi već jedanaestu godinu. Ovogodišnja tema je "Domoljublje-nacionalne manjine našeg zavičaja".




- Godinama smo tematski uz nastavne aktivnosti obrađivali Cesarićevu poeziju. Ove godine na red je došla tema domoljublja što smo povezali s nacionalnim manjinama koje rade i djeluju na području Požeško-slavonske županije. Nakon prvog dijela projekta, u popodnevnim satima dolaze nam predstavnici manjina iz Požeško-slavonske županije i njihovih KUD-ova. Djeca iz Pakraca, Lipika, Poljane, Kaptola i Jakšića će nam prezentirati rad nacionalnih manjina. Naši učenici će njima prezentirati što smo mi radili u okviru projekta – rekla je ravnateljica OŠ Dobriše Cesarića, Zvjezdana Krip.


[FOTO] Pogledajte fotogaleriju običaja, nošnji i jela nacionalnih manjina u sklopu projekta "Cesarić u Cesariću".




Članovi Filmske družine OŠ Dobriše Cesarića snimili su dokumentarni film "Različitost i bogatstvo" u kojem su u 15-tak minuta prikazane njihove izvannastavne aktivnosti vezane uz temu domoljublja i nacionalne manjine našeg zavičaja.



- Moto filma je "Vlastito domoljublje ne isključuje poštivanje domoljublja drugih". Vidjet ćemo kako je nastajao školski projekt Cesarić u Cesariću. Ljudi vide samo ovu završnu prezentaciju, ali ne vide koliko su zapravo učenici i njihovi mentori morali to pripremati da bi došlo do završne prezentacije. Cilj je bio pokazati svu različitost koja vlada u našoj školi i po pitanju domoljublja i nacionalnih manjina – rekla je voditeljica Foto-radionice i Filmske družine OŠ Dobriše Cesarića, Marija Mikojević .






Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI