¨Za učenje o holokaustu bitne su životne priče, a ne samo statistika gubitaka¨

Obilježavanje sjećanja na holokaust
(FOTO: OŠ Antuna Kanižlića)

27.01.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 3530

Jučer je u organizaciji Povijesnog društva Požega i OŠ Antuna Kanižlića u Gradskoj knjižnici i čitaonici održano obilježavanja sjećanja na holokaust. Uz predavanja na temu "Židovi u Požegi u 20. stoljeću", radionicu "Anna Frank-Židovi tijekom holokausta",  prikazan je film Jakova Sedlara "Jedna hrvatska priča" o Ivici Haasu, židovskom dječaku iz Požege.



- Židovi su prije holokausta u Požegi bili pokretači gospodarstva i bankarska elita. Današnje tvornice Zvečevo i Sloga bile su u njihovom vlasništvu. Kroz ovo predavanje naveo sam ljude koji su bili jako bitni i utjecajni za razvoj Požege, a nestali su od istih ljudi koji su izgradili uspješan život kraj njih. Zanimljiv je podatak da je 248 židova bilo na popisu 1931. godine u Požegi, a u prvom poslijeratnom popisu kao rezultat holokausta niti jedan – rekao je profesor povijesti na OŠ Antuna Kanižlića Bojan Miščević.





- Radionica koju ću održati više je namijenjena nastavnicima nego učenicima. Paralelno ćemo pratiti uspon nacizma i što se u to vrijeme događalo s obitelji Frank. To je u smjernicama upućivanja o holokaustu preporučljiv način rada. Ne trebamo samo nabrajati statistike i gubitke nego uzeti pojedine osobe ili obitelji i proučiti njihove životne priče – rekao je profesor na Srednjoj školi Čakovec, Miljenko Hajdarović.






Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI