Vodozahvat Šumetlica: ¨Konačno bi trebali imati dovoljno vode za građane i za navodnjavanje¨

Davor Huška
(FOTO: Lidija Galić)

15.01.2016. | Vesna Milković
Pregleda: 5109

Završili su radovi na uređenju parkirališta i nogostupa uz hotel Pakrac i kapelicu sv. Ivana Nepomuka za što je iz gradskog proračuna izdvojeno 320 tisuća kuna, no to je tek početak velikih investicijskih zahvata na području ovog grada u 2016.godini.

- Na nogostup je postavljeno devet podnih reflektora pa taj prostor u samom središtu Pakraca posebno lijepo izgleda noću. Ono što je nama još draže jest to što ove godine kreću radovi na objektima vrijedni 180 milijuna kuna a o kojima već dugo govorimo. Tako npr. na sanaciju deponije "Crkvište" čekamo više od godinu dana jer su se na dva natječaja žalili izvođači radova koji nisu izabrani. Sada je i to konačno riješeno pa će radovi krenuti sredinom veljače. Prva faza, uređenje reciklažnog dvorišta, bit će gotova do jeseni. Za kompletne radove trebat će tri godine, a to je krajnji rok do kada sve male deponije trebaju biti uređene ili zatvorene – kazao je gradonačelnik Huška.








Vrijednost reciklažnog dvorišta je 242 tisuće kuna od čega će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dati 80 posto, a Grad Pakrac 20 posto. Radovi na deponiji će koštati 15,8 milijuna kuna koje će osigurati Fond( 90 posto) te gradovi Pakrac i Lipik(po 5 posto).

Vodozahvat Šumetlica najiščekivanija je investicija na cijelom pakračko-lipičkom području jer bi konačno trebala osigurati dovoljno vode za građane kao i vodu za navodnjavanje. Neki početni radovi su obavljeni ranijih godina. Natječaj za izvođača glavnog posla Hrvatske vode su raspisale 2014.godine, no poništile su ga. Prošle godine je raspisan novi natječaj, ali se na odluku o izboru izvođača radova žalila tvrtka koja nije odabrana. Radovi bi konačno trebali započeti ove godine i koštat će oko 95 milijuna kuna. Novac je osiguran iz EU fondova.






- Za građane je također važna i aglomeracija Pakrac-Lipik jer će se u sklopu tog projekta obaviti rekonstrukcija sustava vodovoda i odvodnje koji je građen u vrijeme Marije Terezije. Za vrijeme rata došlo je do oštećenja i sada to konačno treba temeljito srediti. Osim toga projekt širi cijeli sustav na sedam novih lokacija na rubnim dijelovima grada, uključujući i naselje Kusonje. Radi se ukupno o 34 kilometra vodovoda i kanalizacije – ističe Huška.

Ukupna vrijednost aglomeracije Pakrac-Lipik je 120 milijuna kuna. Za područje Pakraca to iznosi 70 milijuna. Hrvatske vode kao investitor će osigurati 96 posto novca, a Grad Pakrac preostalih četiri posto.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI