Tajna Larvinog imanja: ¨Parovi se u sjenici poslije ručka `pohvataju` na sijenu¨

Seosko imanje Larva
(FOTO: Seosko imanje Larva)

10.01.2016. | Vjeran Blašković
Pregleda: 15603

Požežanin Darko Larva nedavno je svečanoj dodjeli nagrada Suncokret za ruralni turizam dobio priznanje za prikaz načina seoskog života na svom turističkom seoskom imanju u Trenkovu. Kaže kako je iznenađen nagradom jer su u konkurenciji bila imanja koja se profesionalnije bave seoskim turizmom. Možda je njegova tajnav u sjenici.

- Tamo sam stavio sijeno pa se nakon ručka bračni parovi tamo odu malo odmoriti, čak se i "pohvataju" - priča nam Darko Larva o imanju koje je naslijedio od djeda. Bilo mu je žao da bogato imanje djeda mesara propadne, a tijekom godina sve je zanovio, restaurirao i 2011. godine otvorio gostima s mogućnošću smještaja.









- Sve je izvorno ovdje kod mene. Djed si je mogao priuštiti pa je nakon njega ostalo puno alata i pomagala kakva su se nekada koristila. To je prava etno zbirka. Svake godine si zadam da ću napraviti jednu veliku stvar i evo, na imanju je sve obnovljeno i prikazuje život kakav je nekada na selu bio. Imanje je izgrađeno 1933. godine, a mi smo dodali u novije vrijeme terene za sportove poput malog nogometa, košarke, boćanja i pikada - kaže Larva govoreći tko mu sve dolazi.

- Dolaze najviše stranci, ljudi koji putuju ili se vraćaju s mora. Nijemci, Poljaci, Česi, Rumunji i drugi. Većinom bračni parovi s djecom i obiteljskim prijateljima kojima poslužujem domaću hranu. Rakija, kobasice, kulen i domaći sir uvijek prolaze, a preferiram im spremati jela iz krušne peći - janjetinu, teletinu, ali i juhe, čobanac kao i stara jela poput tačkrla s pekmezom, kruh sa svinjskom masti i druga. Imao sam i goste iz Australije, svi oni posjetili su i Park prirode Papuk i kutjevačko vinogorje, to su stvari za koje se trenutno najviše možemo "uhvatiti".







- Nekada se i ja iznenadim. Tako je jedan Poljak došao s kartom starih utvrda za koje ja nisam niti znao da postoje na našem području. On ih proučava i došao je obići nalazišta. Australci su me pitali da im preporučim neku znamenitost u krugu od 300 kilometara, njima takav jednodnevni izlet ne predstavlja nikakav problem - ispričao nam je Darko Larva.

Kako mu je seosko imanje u Trenkovu dodatni izvor prihoda Larva kaže kako je napravio i više nego što je mislio, ali da u budućnosti ne planira širiti posao.
- Mene zanima izvornost, a ne masovnost. Meni ništa ne znači hoću li danas imati jednog, pet ili 10 gostiju, meni to ništa ne znači za moj život jer sam zaposlen. Meni je važno da oni koji dođu budu kvalitetno ugošćeni - zaključio je Darko Larva.











Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI