Lisice se viđaju po cijelom gradu, a nitko nije nadležan?

Lisica u Ulici hrvatskih branitelja
(FOTO: Čitateljica)

07.01.2016. | Vjeran Blašković
Pregleda: 9686

Najnoviji povod pisanja o temi mnogobrojnih lisica u Požegi nedavni su susreti građana s lisicama u svim dijelovima grada. Tako se lisice zadnjih dana redovito viđaju kod šetališta Stari grad, a posebno su zabrinuti roditelji koji su lisicu vidjeli na dječjem igralištu.

Čitateljica iz Ulice hrvatskih branitelja šalje nam fotografiju lisice u šetnji susjedstvom, kaže da tu lisicu redovito viđa. Lisice se mogu vidjeti i u Osječkoj ulici, susrete su imali stanovnici Jagodnjaka i Komušine. To i nije čudno jer su ta mjesta uz goru i staništa, no kada se viđaju u samom centru grada, onda je to možda signal za akciju nadležnih.

Što se poduzelo u Gradu Požegi o ovome problemu pokušali smo saznati početkom tjedna, no do objave članka nismo dobili odgovor. Neslužbeno saznajemo kako je problem očit i da ga u Gradu znaju, nekoliko je puta pokrenuta inicijativa da se nešto poduzme, ali izgleda da nitko za ovaj problem nije nadležan, kaže naš sugovornik.


Naime, u naseljenim mjestima nije dozvoljeno pucanje iz vatrenog oružja pa tako niti izlov lisica koje su preblizu kućama. Kažu kako su kontaktirali i veterinarsku službu i lovce, ali da konkretno još ništa nije poduzeto.


Problem mnogobrojnih lisica u urbanim područjima vidljiv je u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj, to nije specifičan problem samo u Požegi, Pleternici ili drugim mjestima u županiji. Taj problem je još uvijek na razini bliskih susreta i bojazni onih kojih je strah širenja zaraze bjesnila. Dobro je što bjesnila još nema.

Ako se zaraza pojavi, hoće li problem odjednom zazvoniti odgovornima?

Ako odgovornih nema i nitko se ne osjeća nadležan ispada da su lisice pametnije od ljudi. U šumi zakona i propisa nema pravilnika za postupanje u ovakvim situacijama. Valjda se misli da će priroda sama smisliti rješenje, što i nije loše.

Samo da ne bude hitno sazivanje sjednice Gradskog vijeća na jedinu temu: "Lisice su nas nadmudrile, što ćemo sad?"

Dodano u 15:15 sati

Primili smo i odgovor na upit iz Grada Požege kojega je potpisao komunalni redar Zvonko Ciganović.

"U svezi upita Vaše cijenjene čitateljice i njezine zabrinutosti radi pojave lisica, obavještavamo Vas da je Grad Požega poduzeo sve moguće postupke u vezi rješavanja istoga.

Naime, Grad Požega zaprimio je brojne upute i molbe zabrinutih građana i s obzirom na činjenicu da Grad Požega nije nadležan za rješavanje ovakvog problema, pristupili smo njegovom rješavanju obraćajući se prvenstveno Veterinarskoj inspekciji, Zavodu za javno zdravstvo i Lovačkom savezu Požeško-slavonske županije i to još u kolovozu prošle godine.

Također, obratili smo se i Ministarstvu poljoprivrede – Upravi šumarstva te Policijskoj upravi Požeško – slavonskoj.

S obzirom na to da Grad Požega nema ovlasti za rješavanje nastale situacije, nadamo se kako će institucije koje smo obavijestili poduzeti potrebne mjere za rješavanje ovog problema."


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI