Ledena berba na -12 za slatke kapljice: ¨Traminac je u odličnoj kondiciji, bit će to vrhunsko vino¨

Ledena berba traminca
(FOTO: 034portal.hr)

04.01.2016. | Vjeran Blašković
Pregleda: 9915

Toplo vrijeme bez oborina koje nas je pratilo tijekom prvog dijela blagdana na brzinu se s novom godinom preokrenulo. Nastupili su minusi, a pao je i prvi ovogodišnji snijeg. Ovakvom vremenu na najbolji mogući način obradovali su se vinari i vinogradari u kutjevačkom kraju koji su ostavili dio parcela pod grožđem za zimsku berbu.

Veselja, ali i smrznutih prstiju bilo je tako danas i u najvišem vinogradu kontinentalne Hrvatske, na području Hrnjevca pored Kutjeva gdje su grožđe za slatka vina zimske berbe brali radnici Kutjevačkog podruma. Glavni enolog Kutjeva d.d. Ivan Marinclin kaže kako su zadovoljni kvalitetom grožđa koje je na trsovima dočekalo berbu.


Ivan Marinclin


- Na 400 metara nadmorske visine danas smo brali traminac koji je u odličnoj kondiciji. Temperatura od -12 stupnjeva Celzijusovih napravila je varijantu da dobijemo gustu tekućinu, mošt kojemu će trebati dug period sazrijevanja. Fermentacija ovakvog mošta traje i do godinu dana, a vino spremno za kušanje i slanje na natjecanja bit će gotovo tek za dvije pune godine - ispričao je glavni enolog Kutjeva d.d. Ivan Marinclin.


S jednog hektara površine traminca ubrano je oko 700 kilograma grožđa od kojega se planira dobiti 200 litara slatkog vina kojega u Kutjevu d.d. redovito šalju na prestižna svjetska natjecanja. Tako je njihov ledeni traminac iz 2011. godine na najvećoj svjetskoj izložbi vina u Londonu "Decanter" dobilo zlatnu medalju i internacionalni trofej koji je ovo vino svrstao u vrh vrhova na svijetu u kategoriji ledenih vina.





- Za ovakve berbe ostavljaju se vinogradi na najvišim nadmorskim visinama jer se jedino tamo grožđe može očuvati do ovakvih niskih temperatura koje su potrebne za zimsku berbu. Postoji problem s pticama, ali to se riješava zaštitnim mrežama - rekao je enolog Marinclin.

Prošle godine nisu se stekli uvjeti za ledenu berbu pa su ovogodišnje minuse u Kutjevu d.d. čekali pune dvije godine.

Pogledajte fotogaleriju ledene berbe traminca u Hrnjevcu.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI