Novi projekt Pleterničkih čoraka: ¨Putevima madam Clicquot¨

Anka Dorbić
(FOTO: Vesna Milković)

03.01.2016. | Vesna Milković
Pregleda: 2376

Udruga Pleternički čoraci dobila je bespovratno 13 tisuća kuna od Zaklade "Slagalica" za projekt "Putevima madam Clicquot". Odnosi se na brdo Klikun iznad Požeške Koprivnice i na poseban način treba podsjetiti na priču o Francuskinji madam Clicquod koja je zaslužna što se na tom lokalitetu sade vinogradi i po kojoj je on dobio ime.

- Starijim stanovnicima ovog kraja dobro je znano da je tu kutjevački Kombinat imao vinograde koje smo brali i mi tadašnja školska djeca. Kasnije su oni zapušteni, a posljednjih godina ih ponovo obnavlja obitelj Markota. Do brda Klikun iz Koprivnice vodi i cesta kojom svake godine i mještani Koprivnice polaze na pobožnost križnog puta. Od početka sela do vrha Klikuna, gdje su vinogradi, ima više od pet kilometara i mi smo u svom projektu zamislili baš taj prostor urediti, napraviti klupe i odmorišta te na vrhu mali vidikovac. Postavit ćemo i ploče s podacima o tom području. Bila bi to neka vrsta planinarske i pješačko-biciklističke staze. Za novac od Slagalice, a nadamo se i pomoći Grada Pleternice, kupit ćemo potreban materijal. S predsjednikom mjesnog odbora smo razgovarali da zajednički dobrovoljnim radom obavimo većinu potrebnog posla – objasnila je predsjednica Čoraka Anka Dorbić. S radovima, dodala je, počet će se na proljeće.

Udruga "Pleternički čoraci" svojim djelovanjem želi, među ostalim, ljude podsjetiti na stara vremena i tradiciju svoga kraja zbog čega kroz godinu organiziraju razne prigodne skupove. Također su u Sulkovcima obnovili stari đeram, pojilo i pralo, a sličnih planova, nakon Klikuna, imaju još.


- Mnogi su već zaboravili da je ne tako davno u Ratkovici postojao rudnik. Imamo ideju napraviti projekt kroz koji bi uredili dostupan dio i napravili neku vrstu edukativnog centra gdje bi djeca mogla ići na terensku nastavu – kazala je na kraju Dorbić.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI