Ovisnost o adrenalinu: ¨Kaskaderstvo je stil života, ali ja bih rekao i daleko više od toga¨

Kaskader Matija Petrović
(FOTO: Iz priv. kolekcije Matije Petrovića)

31.12.2015. | Vesna Milković
Pregleda: 8673

"Kaskaderstvo je stil života. Kaskaderi su pomalo avanturisti i nisam sreo kaskadera koji bi kod kuće sjeo i gledao TV. Neki kažu da je to ovisnost o adrenalinu, ali ja bih rekao da je kaskaderstvo daleko više od toga", govori 23-godišnji Matija Petrović, jedan od 38 aktivnih hrvatskih kaskadera. Kada ne radi ili nije na kakvom usavršavanju, Matiju se može sresti na ranču kod majke Lidije Bašnec u Šeovici nedaleko Lipika. Tamo smo ga posjetili nedugo nakon završetka jednog velikog projekta, filma o Apačkom poglavici Winnetou.

- Snimalo se 105 dana, bilo je dosta posla – kazao je kratko Matija.

Filmovi o Winnetou i njegovom prijatelju Old Shatterlandu u bivšoj su se državi snimali tijelom 60-ih godina i to u Lici, Istri, Gorskom kotaru i na Velebitu, a djelomično na istim lokacijama u kolovozu je počelo snimanje nova tri filma. Sudjelovalo je mnogo hrvatskih glumaca, drugih filmskih djelatnika i statista. Matija je imao posebno zahtjevan posao.








- Radio sam u tzv.konjičkom sektoru, odnosno, vodio sam kompletne poslove na organizaciji konja. Bilo je tu općenitih poslova kao hranjenje, a onda ih je trebalo pripremiti, pomoći glumcima. U stalnoj postavi su bila 24 konja dok je zadnja dva tjedna, kad su se snimale završne scene, na setu svaki dan bilo do 30 do 50 konja što je bilo jako naporno – ispričao je Matija.

Inače, da baš Matija dobije posao s konjima, nije se dogodilo slučajno jer, rad s konjima je jedna od njegovih specijalnosti.

- Mama dugo uzgaja konje, uz njih sam odrastao i volim ih. Kad sam se počeo baviti ovim poslom i konji su se nekako tu našli. Isto kao i vozila koja sam volio odmalena. Ne smijem ni reći koliko sam godina imao kada sam počeo voziti automobil – kroz smijeh je kazao Matija.

- Osim konja i kaskaderske vožnje moja specijalnost je i oružje. Prošao sam nekoliko radionica za rad s oružjem, od srednjovjekovnog bodeža do najsuvremenijeg automatskog oružja - dodaje.

Matija je, kako sam kaže, od djetinjstva ovisio o adrenalinu pa se rado penjao po drveću i izvodio razne vratolomije. Kaskaderstvu se posvetio 2010. godine, čim mu je to zakon dozvolio, nakon navršene 18.godine. Postao je kaskaderski pripravnik nakon čega su uslijedili obuka, treninzi, radionice u inozemstvu. Na prvim snimanjima dobivao je jednostavnije zadatke kao primjerice, štititi glumca od opasnosti u masovnim scenama. Do sada je radio na osam projekata – filmovima, serijama i reklamama među kojima se posebno ističe serija "Igre prijestolja".







Kad ne snima Matija, kao i njegove kolege, puno vremena posvećuje osobnom usavršavanju i održavanju kondicije.

- Imamo redovne godišnje treninge, radionice i slično. Svaki kaskader mora ulagati u sebe ako se želi ozbiljno baviti ovim poslom i napredovati. Za kaskadera je važna kontrola tijela, a to prije svega znači da mora održavati snagu i izdržljivost. Snaga se recimo, najbolje održava trčanjem i slobodnim penjanjem. Rad ovdje na ranču je idealan za to. Treba ulagati i u opremu jer je sve to bitno zbog ozljeda koje, reklo bi se, idu u opis našeg posla. Kvalitetnim pripremama rizik od ozljeda se svodi na minimum – objasnio je Matija.
Kaskaderi u Hrvatskoj, dodao je, su "slobodni umjetnici" što znači da sami brinu o sebi, svom mirovinskom i zdravstvenom osiguranju.

- Relativno dobro smo plaćeni i s tri projekta godišnje, sve bi to mogli pokriti, no nažalost, naše je tržište malo i za sve nema toliko posla. Da bi se dobio kakav posao vani, moraš biti u kontaktu s ljudima iz stranih produkcija. Ja sam tek sada stekao neke veze koje mi daju mogućnost za rad na stranim područjima – kazao je Matija dodajući kako mu je cilj i dalje se profesionalno baviti kaskaderstvom i napredovati u svom načinu rada. A što je sve snimao ovog ljeta i jeseni s Winnetouom, moći ćemo vidjeti tek krajem iduće godine.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI