Jozić:¨Broj obrtnika u dvije godine porastao je za 34 posto, a trgovačkih društava za 12 posto¨

Dogradonačelnik Pleternice Domagj Katić i gradonačelnica Antonija Jozić
(FOTO: Vesna Milković)

30.12.2015. | Vesna Milković
Pregleda: 8812

"Bila je ovo teška godina. Početnik sam u ovom poslu i treba se probiti na tržište kraj velikih firmi", rekao je Antun Štimac, vlasnik tvrtke Pro metal, jedan od pedesetak poduzetnika s pleterničkog područja koji su, na poziv gradonačelnice Antonije Jozić, došli danas na blagdansko druženje u Hrvatsku knjižnicu i čitaonicu.



Proizvođač mlijeka Damir Kovačević nije početnik, no ipak, ni njemu nije bilo lako.
- Glavni problem mi je naplata predanog mlijeka. I nas proizvođače i otkupljivače mlijeka zapravo muči nekontrolirani uvoz i dok se to ne riješi, neće nam biti dobro – jasan je Damir.





Đura Dragić koja se bavi izradom raznih rukotvorina u prostoru poduzetničkog inkubatora za sada je zadovoljna.
- Radim dvije godine i nekako uspijem prodati sve za sada, a vidjet ćemo što će biti dalje – rekla je Đura.



Stjepan Dravec vlasnik Lim rada u kratkom vremenu je uspio proširiti proizvodnju.
- Nije lako ali, evo, sada već radimo i u susjednim županijama, Slavonskom Brodu, Novoj Gradišci, Donjem Miholjcu i Orahovici. Trenutačno zapošljavam šest radnika, a u sezoni ih bude mnogo više – kazao je Stjepan.



Jedan od najvećih poduzetnika na pleterničkom području je Stjepan Franjić koju Windor stolariju uglavnom izvozi.
- Oko 70 posto proizvodnje ide izvan Hrvatske, a tamo je naplata bolja. Ako dobijemo novac iz EU fondova koji smo tražili, planiramo nabaviti i novu tehnologiju – rekao je Franjić.



Da godina nije laka kaže i Katica Baketarić koja vodi Dom za starije u Resniku.
- Treba biti uporan i ne posustati, onda se i problemi lakše rješavaju – zaključila je Katica.



A da su pleternički poduzetnici uporni i ne posustaju lako, pokazuju pozitivni podaci koje je u svom govoru iznijela gradonačelnica Antonija Jozić.
- Kada smo radili Strategiju razvoja Grada Pleternice prikupili smo podatke o gospodarskim subjektima sa svog područja pa mogu usporediti stanje 2012.i 2014. godine iz kojega se vidi da je broj registriranih obrtnika porastao za 34 posto, s 85 na 114, a porastao je i broj trgovačkih društava za 12,5 posto, odnosno sa 72 na 81. U protekloj godini samo poduzetnici s područja našeg grada ostvarili su prihode preko 130 milijuna kuna što je za 22 posto više nego 2012. godine. Ono što me posebno raduje je porast izvoza za 93 posto, a bilanca uvoza i izvoza je ovakva: dva milijuna kuna izvoza naspram 220 tisuća kuna uvoza. Trgovačka društva zapošljavala su oko 330 ljudi te ostvarili dobit od preko 5,5 milijuna kuna. 2012. je bila 2,5 milijuna kuna - zadovoljno je istaknula gradonačelnica. Ona je prisutne upoznala i s budućim investicijama na području Grada za koje se, rekla je, sredstva planiraju osigurati izvan proračuna jer je on dostatan tek za podmirivanje osnovnih obveza.



- Mi nismo povećavali svoje prihode na teret svog gospodarstva. Nismo povećali prirez. Visina komunalne naknade i komunalnog  doprinosa na izgradnju nije mijenjana već 20 godina. Nismo podigli ni porez na tvrtku. Vodimo se time da ne opterećujemo svoje građane i vas gospodarstvenike novim nametima i povećanjem postojećih već na sve moguće načine štedimo, a sredstva za naše projekte nalazimo izvan našeg proračuna – naglasila je gradonačelnica. Dodala je kako vjeruje da će i nova Hrvatska vlada imati razumijevanje ne samo za potrebe lokalne sredine već i za sve obrtnike i poduzetnike te je prisutnima zaželjela uspješniju novu godinu.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI