¨Uskoro točimo prvo požeško crno craft pivo, a na proljeće širim proizvodnju Slawonera¨

Sandi Majcen
(FOTO: Vjeran Blašković)

26.12.2015. | Vjeran Blašković
Pregleda: 8281

Početkom siječnja iz prve požeške craft pivovare Sandija Mancea izići će prvo požeško crno pivo. Proces proizvodnje je nešto drukčiji nego kod svijetloga piva, a kako i `kuhanje` crnog piva ima mnogo stilova, Sandi se odlučio za stil "irish stout".

- Željeli smo dobiti aromu kakaa i čokolade, predstavnik ovoga stila je irsko pivo Guinness. To je tamno, gusto crno pivo s bogatom pjenom, na početku prevladava aroma kakaa, a kasnije i čokolada. Prženi slador potreban za ovaj recept nekoliko je puta skuplji od običnog, a i cijeli proces proizvodnje crnog piva je duži od vremena potrebnog za fermentaciju svijetlog piva - pojašnjava Mance. Dodaje da je crno pivo Slawoner bila želja tržišta pa ju je on tržištu i ispunio.




- Devet stotina boca prodano je u Zagreb, mogli smo sve tamo prodati, ali moram i želim misliti na naše lokalno tržište. Tako da će preostalih 100 boca završiti u lokalima u Požegi koji inače toče naše Slawoner svijetlo pivo. Oni koje zanima prvo požeško crno pivo imat će ga priliku i kušati - priča nam mladi pivar iz Požege i govori kako na proljeće širi svoj pogon.


- Vladina mjera o smanjenju trošarina na pivo za male pivovare ostavila nam je dovoljno novca da sami ulažemo u svoju proizvodnju. To je odlično, dobar je osjećaj kada te tako pogodi neka mjera. Pozitivno poslovanje unazad godinu dana daje nam prostora za širenje pa na proljeće mislimo poduplati proizvodnju - otkriva Mance, ne žaleći što je proizvodnju otvorio u Požegi gdje je tržište ipak ograničeno.

- U centru Zagreba u Tkalčićevoj ulici otvoreno je sedam pivnica koje toče samo craft piva. I ova moja proizvodnja crnog piva ide tamo, publika će reći želi li još i kakvo, poslušat ćemo ih jer možemo raditi onakva piva kakva vole, što je jedna od naših prednosti.

Tržište je trenutno takvo da "može popiti" sva craft piva, može još i više, tako da mali pivovara treba biti još više. Zagreb, koliko sam čuo, planira cijelu jednu ulicu preimenovati u Pivsku ulicu, to je turizam pa što bolja i raznovrsnija ponuda sa što više piva to bolje - zaključuje Mance.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI