Mladi Požežanin dobitnik dekanove nagrade na medicini: Ključ uspjeha su redovan rad i disciplina

Antun Tonko Jakobović s obitelji
(FOTO: iz privatne kolekcije A.T. Jakobović)

19.12.2015. | Tomislav Milanović
Pregleda: 15600

"S obzirom na odgovornost koju liječnici nose prema drugima, smatram da moramo dati sve od sebe da se obrazujemo što kvalitetnije možemo.Tada medicina postaje poprilično zahtjevna. Istina je kako se uči po cijeli dan, ponekad i noć. Ipak, potrebno je naći balans između posla i vlastitih ispušnih ventila", rekao nam je student Medicinskog fakulteta u Zagrebu, dobitnik dekanove nagrade, Požežanin Antun Tonko Jakobović.

Antun Tonko je primio nagradu na temelju uspjeha na prvoj godini medicinskog fakulteta. Glavni kriterij  bio je ostvariti najveći prosjek na godini, što je ocjena odličan iz svih relevantnih predmeta. Time je i proglašen najboljim studentom prve godine. Osim simbolične povelje, fakultet mu je osigurao i prigodan novčani iznos.





- Do nagrade u kategoriji uspjeha je poprilično teško doći. Ono zahtjeva ogromnu količinu truda i vremena za spremanje ispita, bilo pismenog, bilo usmenoga. Kako biste uspjeli zadovoljiti znanje kod svakoga ispitivača, nužno je pripremiti se što bolje, čak i za najzahtjevnije profesore. Ovdje je bitno i kako prezentirate svoje znanje. Tu su i zadaci s pismenoga ispita koji su nerijetko trik pitanja – podijelio je s nama Antun Tonko i dodao kako je bitno biti psihički spreman za sve navedeno.


Kaže nam kako su redovan rad i organizacija ključ uspjeha. Ima veliku količinu informacija koje treba  obraditi i usvojiti u vrlo kratko vrijeme. Ipak, kaže potrebno je naći balans između posla i vlastitih ispušnih ventila i ne dopustiti fakultetu više vremena nego što mu pripada.




- Danas medicina raste brže nego ikad. Posebice se to vidi u njezi pacijenata i tzv. personaliziranoj medicini. Budućnost je svakom pacijentu osigurati terapiju `skrojenu` prema njegovim potrebama temeljem analize gena na primjer. Premda se čini nestvarno, nedavno je jedna bolnica u Hrvatskoj uvela takvu farmakogenomsku terapiju. Iz ovoga vidimo da medicina ne može ostati zatvorena u samu sebe, već da je nužno ostvariti suradnju s nizom drugih zanimanja i znanstvenih područja kako bi se pacijentu osigurala što bolja skrb – dodaje Antun Tonko, naglasivši da sve više sprava sadrži infrastrukturu za stalno praćenje vitalnih pokazatelja kao što su pametni satovi koji mjere puls i zasićenost kisikom.


Nagrada će mu biti kako kaže veliki poticaj za rad. Dodaje kako je izvrstan osjećaj znati da ustanova, u kojoj se obrazuješ i rasteš kao osoba, priznaje tvoj rad i sve sate koje si uložio u ostvarivanje istoga. Nastaviti i napredovati jednakim tempom neće mu biti jednostavno, ali motivacije kako kaže mu ne nedostaje. Za sada planira specijalizirati neurologiju koja je kao specijalnost dosta zanimljiva i ostavlja dosta prostora za znanstveni rad.




- U nedoumici sam između čistog bavljenja znanošću ili kliničkog rada. Ali vjerujem da će se na sljedećim godinama, kada budemo bolje upoznali kliniku, stvar iskristalizirati. Htio bih poručiti da se rad uvijek isplati, bez obzira na usputne prepreke – rekao nam je za kraj Antun Tonko.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI