Čak 50 različitih primjeraka: Jaslice od drveta, vune, papira, čokolade i šećera

Izložba jaslica
(FOTO: Anđelko Banović)

11.12.2015. | Vesna Milković
Pregleda: 25353

Kada se govori o Božiću, jedna od najčešćih asocijacija na ovaj blagdan su jaslice. Figurice ljudskih likova i životinja smještene u skromnu građevinu, spilju ili štalicu, podsjećaju nas na prizor Isusovog rođenja, ali i toplinu doma. Vidjeti se mogu u crkvama ili kraj njih, u kućama ispod okićenog bora, a ovih dana i u Muzeju Grada Pakraca. I to čak pedeset. Sve potpuno različite govore svake na svoj način o neizmjernoj ljudskoj mašti.



- Ovo je prva ovakva izložba u Pakracu, a uspjeli smo okupiti autore iz cijele Hrvatske: iz Zadra, Zagreba, Novske, Vukovara, Kutine i domaće iz Pakraca i Lipika. Rađene su od različitih materijala, uglavnom prirodnih, drveta, vune, komušine, papira, pa čak od čokolade i šećera. Najveće među njima, koje evo, prekrivaju cijeli zid, stigle su nam iz gradskog dječjeg vrtića "Maslačak". Autorice su Irena Zandona i Katarina Pišonić, a napravljene su od velikih papirnatih vreća koje izgledaju poput kamena, nebo i zvjezdice su također od papira, figurice su od komušine, a tu je i prava mahovina – opisuje ravnateljica muzeja Jelena Hihlik.








Među mnoštvom jaslica u pakračkom muzeju posebnu pozornost privlače one koje je tehnikom prešane slame, kakvom rade Hrvati iz Tavankuta, napravila Marija Nimčević. Dubravko Džeko svoje je jaslice izrezbario u drvetu, a sve to u kutiji kao za šah. Figurice Ljubice Marković izrađene su od filcane vune dok se Lipičanin Matija Grgurević odlučio za keramičke figurice. Vukovarske jaslice Kreše Pavića smještene su u jednu ratnu ruševinu nasuprot vodotornju. Izrađene su od stiropora i potom obojene. Jedinstvene, ponajprije zbog materijala od kojeg su napravljene su jaslice Verice Kovač iz Pakraca koja ih je smjestila uz župnu crkvu. Cijeli su prizor su zapravo medenjaci. Ništa manje slatke su i njezine jaslice od čokolade kao i jaslice Rozalije Kurjaković koja ih je napravila od hladnog šećera.






 - Imamo ovdje i jaslice od časne sestre Samuele Premužić koja je poznata baš po izradi jaslica i koja će ove godine raditi jaslice za našu predsjednicu. Nakon izložbe, poklonit će nam ih – dodala je Hihlik.
Svi autori jaslica izložbe nazvane "Svjetlo Božića" članovi su Hrvatske udruge kreativnih autora i Udruge prijatelja hrvatskih božićnih jaslica iz Zagreba. Izložba će biti otvorena do blagdana Sv.Tri kralja.













Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI