Požeški zatvor: U istom danu pokušaj ubojstva, gutanje žileta i samoranjavanje

Zatvor
(FOTO: Vjeran Blašković)

19.11.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 9052

Nakon što se prije tjedan dana u Kaznionici i zatvoru u Požegi dogodio pokušaj ubojstva, u javnosti su se pojavile informacije da su istog dana zabilježena još dva incidenta. Jedan je zatvorenik navodno progutao žilete, a drugi se izrezao po rukama.

Te su nam informacije potvrdili iz Ministarstva pravosuđa.

- U Kaznionici i zatvoru u Požegi došlo je do dva incidentna događaja vezana uz samoozljeđivanje zatvorenika. Jedan zatvorenik površinski se je ozlijedio po lijevoj podlaktici, a drugi je progutao određen broj sječiva britvica za jednokratnu uporabu. Isti događaji dogodili su se dana 12. studenoga 2015. godine, a međusobno, prema do sada utvrđenim podacima, nisu povezani. Zatvorenicima je u postupanju pružena odgovarajuća liječnička i stručna pomoć - navodi se u odgovoru iz Ministarstva pravosuđa koji potpisuje glasnogovornik Sergej Abramov.


Napominje da se kod ovakvih sigurnosno rizičnih ponašanja zatvorenika, samo dijelom može upravljati sigurnosnim rizicima koji određuju njihovu pojavnost, a prvenstveno iz  jer su ona uglavnom uvjetovana trenutačnim reakcijama i promjenama psihičkih stanja zatvorenika.


Po njihovoj pojavnosti, navodi se dalje, pristupa se utvrđivanju svih činjenica i okolnosti koji su do njih doveli, a sukladno utvrđenom, poduzimaju se i konkretne mjere u cilju daljnjih preventivnih radnji i otklanjanju eventualnih uzroka.

- Naravno, nastojanje je svih službenika da proaktivno i preventivno djeluju na sve elemente koji utječu na pojavnost incidentnih događaja, međutim, u slučaju događaja, poduzimaju se jasne radne procedure i postupci kako bi se otklonile opasnosti i umanjile nastale štete.
Iako su postupci utvrđivanja svih detalja navedenih događaja u tijeku, prema do sada poznatim podacima i utvrđenim činjenicama, kao i ukupnosti sigurnosnih pokazatelja i poduzetim radnjama, može se zaključiti da nema naznaka značajnijih prijetnji održivosti sustava sigurnosti kaznenog tijela, a koji bi mogli dovesti do ozbiljnijih narušavanja reda i discipline - ističe dalje Abramov.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI