Ne žurite s potpisom ugovora o konverziji: ¨Još jedna prijevara! Banke imaju više koristi¨

Okupljeni korisnici kredita u francima u Vidovcima
(FOTO: Vjeran Blašković)

19.11.2015. | Vjeran Blašković
Pregleda: 4161

Korisnici kredita u švicarskim francima, sudužnici i jamci po takvim kreditima nalaze se u problemima koje teško mogu razumjeti oni koji takve kredite nemaju. Banke su im proteklih dana dostavile izračun konverzije takvih kredita u kredite s valutnom klauzulom u eurima, a problemi i nedoumice izviru sa svih strana.

Vidjelo se to sinoć u Vidovcima gdje je pravnica u udruzi Franak Đurđica Lalić iz Nove Gradiške govorila o prijedlozima za konverziju kredita koje su korisnici ovih dana dobili na kućne adrese.

Mnogo je nepravilnosti, udruga je prijavila određene stvari koje su stručnjaci u udruzi primijetili u ugovorima koje banke predlažu, zato apeliramo na sve korisnike kredita u francima da ne žure s potpisivanjem ugovora o konverziji dok do kraja ne vide i ne utvrde što potpisuju, rekla je pravnica Lalić pojašnjavajući kako svakim danom na površinu izlaze nove nepravilnosti. Kao najveća spominju se kamate koje su banke navele u izračunu.


Isto vrijeme, isti kredit, različite kamate


Mnogi okupljeni u Vidovcima posvjedočili su da se kamate razlikuju od korisnika do korisnika.
- Susjeda i ja smo digli kredit u isto vrijeme, u istoj banci. Izračun kamata u njenom i mom prijedlogu za konverziju razlikuju se ponekada i do 2 posto - rekao je jedan od stotinjak okupljenih korisnika kredita u francima s požeškog područja.



- Svašta se na terenu događa. Ako ste imali iste uvijete na startu, ako je to isti paket, ako ste imali isti status klijenta i ostale početne uvijete to nije ispravno. Morate gledati i na to jer su kamate bile različite ovisno o tome jeste li klijent banke ili ne - pojasnila je Lalić i dodala.

Razgovor preko odvjetnika

- Banke od ove konverzije koje se predlažu profitiraju daleko više nego korisnici kredita. Zabilježili smo i slučaj u kojemu je korisnik išao u banku kod osobnog bankara saznati detalje koje nije razumio u izračunu konverzije, da bi mu ta osoba rekla da su oni strane u procesu i da mogu razgovarati samo s odvjetnikom - izjavila je Đurđica Lalić.

Neki od okupljenih rezolutni su u stavu da se zapravo radi o još jednoj prevari u kojoj će korisnici kredita izvući deblji kraj. Oni koji su kredit podigli 2005. godine ili ranije gotovo da nemaju nikakvu pretplatu po kreditu u francima u odnosu na one koji su ugovorili kredite u eurima, neki su čak u minusu te ispada da duguju bankama.

- Mi uopće nećemo potpisivati konverziju jer nam se to ne isplati. Jedino što nam se čini objektivno i što ćemo napraviti je privatna tužba i proglašenje kredita ništavnim. U tom slučaju najviše bi profitirali jer je iznos kredita kojega smo podigli i glavnica koju smo do sada isplatili vrlo blizu - kaže korisnica kredita u francima.

Važno je učlaniti se

- Postoji još opcija koje su na stolu i zato je jako važno da se što više ljudi učlani u udrugu. Neke banke uskoro će početi nuditi korisnicima ovakvih kredita prelazak kod njih uz povoljnije uvjete i konverziju postojećega kredita u kunski. Mi smo kao udruga u pregovorima s bankama koje su za to zainteresirane i važno je da imamo što više članova jer nije jednako pregovarati u ime 28000 članova, koliko ih imamo sad, ili 50000 članova, koliko je u Hrvatskoj korisnika ovakvih kredita - apelirala je Đurđica Lalić.

Objasnila je kako su velike banke zabrinute tim najavama jer je naređenje u svima da se klijenti ne smiju izgubiti.
- Tako ćemo zajedno izvršiti pritisak, to je stvar i tržišta, ona banka koja ponudi najbolje uvjete privući će najviše onih koji žele konverziju kredita u kune i prelazak u njihovu banku. Ovdje je jedini problem što nisu svi članovi udruge kreditno sposobni pa je za njih prelazak u drugu banku i konverzija kredita u kunski gotovo nemoguća misija - zaključila je Lalić.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI