Zlatko izumio kosilicu iz snova: ¨Možete sjediti, čitati novine i istovremeno kositi¨

Zlatko Dražić izumio je kosilicu na daljinski
(FOTO: Lidija Galić)

13.11.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 6227

Zlatko Dražić, učenik trećeg razreda Tehničke škole, smjer Računalni tehničar za strojarstvo, najbolji je hrvatski inovator. za svoju je inovaciju osvojio brončanu medalju na svjetskom natjecanju inovatora u Nurnbergu u Njemačkoj.

- Bilo je 800 natjecatelja iz cijelog svijeta, među njima i velike svjetske tvrtke. Moglo je i bolje. Bit će valjda sljedeći put - rekao nam je kratko.







Broncu je dobio za kosilicu za travu na daljinsku pravljač.

- S kosilicom na daljinski možete sjediti i čitati novine. Kreće se pomoću dva elektromotora koji dobivaju snagu iz akumulatora koji se neprestano puni preko glavnog motora i koji ujedno kosi travu. Tako stalno nastaje električna energija koja kruži i bateriju nije potrebno puniti. Novina je akcijska kamera koja se može spojiti na mobitel i prikazuje nepregledne dijelove kako bi se moglo upravljati - opisao je svoj izum Zlatko Dražić.





Za kosilicu već postoji interes na tržištu, a cijena se kreće oko tisuću eura.

Zlatko već sada ima nove ideje. S ekipom iz Nurnberga prihvatili su se, kaže, ozbiljnog posla, no o čemu je točno riječ, još uvijek je tajna.

Mentor Martin Kaprel istaknuo je da je cilj inovativni rad pretvoriti u proizvod Tehničke škole.

- Mi već sada imamo 16 proizvoda koje radimo za neke tvrtke. Trenutačno je najtraženiji među njima top za kobasice, a tu su još reduktori, vikend pecala, dajemo usluge kroz vježbe određenim tvrtkama te i građanima - rekao je Kaprel.





Certifikate za postignuća na najvećem hrvatskom natjecanju inovatora "Arca" Zlatku Dražiću, Matku Pavičiću i Marku Brnčiću uručio je predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš.













Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI