Pleternica među ¨najpametnijim¨ gradovima svijeta: ¨Jedini imamo mini hidroelektranu¨

Antonija Jozić, gradonačelnica i Domagoj Katić, dogradonačelnik Pleternice
(FOTO: Lidija Galić)

12.11.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 5403

Pleternica je jedan od "najpametnijih" hrvatskih gradova. Na konferenciji "Pametni gradovi" u kategoriji "Pametni okoliš" proglašena je gradom budućnosti za 2015. godinu.

- Kandidirali smo se proljetos s našom mini hidroelektranom. Već duži niz godina radimo na projektima korištenja obnovljivih izvora energije i prvi smo i jedini grad u Hrvatskoj koji ima u vlasništvu hidroelektranu. Izgradili smo je prije tri godine, s radom je počela u 2013. i od tada proizvodimo vlastitu električnu energiju - rekla je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

Sredstva dobivena prodajom električne energije investiraju se u nove projekte, a jedan je od njih izgradnja još jedne hidroelektrane u Požegi na rijeci Orljavi, u blizini požeške bolnice.


- Pripremamo dokumentaciju za to i trenutačno smo u fazi ishodovanja potvrde glavnog projekta. S izgradnjom bi trebali početi već iduće godine - dodala je Jozić.


Dokumentaciju sufinancira Fond za zaštitu okoliša iz kojeg očekuju i 60 posto sredstava za izgradnju druge hidroelektrane.

- Dovršetkom te hidroelektrane proizvodit ćemo čak više kilovata električne energije nego što će nam biti potrebno za javne objekte i rasvjetu u gradu. Već sada smo vrlo blizu jer smo postavili solarne panele na neke gradske objekte, a i  električnu energiju koju proizvodimo u našoj mini hidroelektrani prodajemo po 30 posto većoj cijeni nego što je mi plaćamo HEP-u. Zbog te razlike u cijeni već sada pokrivamo skoro sve troškove potrošene energije za javnu rasvjetu i gradske objekte - pojasnila je Jozić.

U svijetu je osam tisuća "Pametnih gradova" i među prvih pet iz Hrvatske je i Pleternica. Tu su još Rijeka, Dubrovnik, Koprivnica i Jastrebarsko.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI