Sade se nova stabla, pravi šetnica i postavlja spomenik braniteljima

Pakrac
(FOTO: Anđelko Banović)

29.10.2015. | Vesna Milković
Pregleda: 3616

Središnji pakrački trg i okolne ulice dobit će novi izgled, a o idejnom se rješenju sinoć u gradskoj vijećnici vodila javna rasprava.

- Došlo je mnogo građana koji su dali niz konstruktivnih prijedloga što pokazuje da ih zanima kako će središte grada izgledati. Mi ćemo prijedloge razmotriti i sve što je moguće uvažiti. Primjerice, građani su tražili da se na tom prostoru osigura više parkirnih mjesta jer će neka od postojećih, zbog uređenja šetnice, biti ukinuta. Nova parkirna mjesta napravit će se u neposrednoj blizini trga i tu neće biti problema. Isto tako, traženo je da se ispred Glazbene škole osiguraju četiri zaustavna mjesta kako bi se učenike lakše moglo dovoziti i odvoziti pa ćemo i te primjedbe uvažiti – kazao je gradonačelnik Davor Huška.

Idejno rješenje novog izgleda središta Pakraca obuhvaća Trg bana Josipa Jelačića ispred zgrade gradske uprave, potom cijelu Ulicu hrvatskih velikana, prostor do nove tržnice kao i prometnice do Spahijskog podruma, odnosno početka Matice hrvatske, ukupne površine 24 tisuće četvornih metara. U sklopu priprema za preuređenje trga prije dva mjeseca već su porušena stabla koja su se tamo nalazila.


- Neki su zbog toga imali primjedbe, no treba znati da su to bila stara i oštećena stabla pa su ionako predstavljala opasnost za građane. Ove jeseni sadit će se nova i to prema prijedlogu stručnih ljudi. Želim istaći i kako je cijeli projekt rađen u suradnji s Konzervatorskim odjelom jer je prostor trga i okolnih ulica upisan u registar kulturnih dobara – dodao je gradonačelnik Huška.


Od niza izmjena središnjeg dijela Pakraca treba posebno istaći kako će se prostor od Trga dr.Franje Tuđmana do glavnog trga pretvoriti u šetnicu, postojeća spomen kosturnica pomaknut će se na južni dio trga, a izgradit će se i novi spomenik braniteljima poginulim u Domovinskom ratu.

Iza gradske kuće uredit će se parkiralište, a na prostoru stare tržnice posebno parkiralište za turističke autobuse. Na tom dijelu uredit će se i otvoreni arheološki prikaz ostataka starog pakračkog grada. Uređenje središta Pakraca obavljat će se u etapama i to uglavnom sredstvima iz EU fondova. Grad Pakrac platit će za sadnju novog drveća 50 tisuća kuna.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI