Viceprvaci svijeta u lovu na šarane: ¨Zlato nam je izmaklo za samo 600 grama. Ipak, ponosni smo¨

Dalibor Banaj i Hrvoje Jakopčević
(FOTO: Iz priv. kolekcije Hrvoja Jakopčevića)

12.10.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 8451

Požežani Hrvoje Jakopčević i Dalibor Banaj viceprvaci svijeta su u lovu na šarane. Srebro su osvojili kao dio hrvatske reprezentacije na natjecanju održanom u Španjolskoj, u mjestu Caspe. U ekipi ih je bilo 20-ak od kojih je osam natjecatelja. Šest ih peca, a dvojica su rezerve. Riječ je o najbolje plasiranim ekipama iz Hrvatske šaranske lige.



- Bilo je napeto do same završnice. Još neko vrijeme nakon što je natjecanje završilo nismo znali kakvi su rezultati. Zlato nam je nesretno izmaklo za samo 600 grama i pobjedu su osvojili Englezi - rekao nam je Hrvoje Jakopčević koji se s ekipom vraća iz Španjolske.


Iako su favoriti natjecanja oduvijek Francuzi i Englezi, Hrvatska je zemlja s najvećim brojem medalja osvojenih u posljednjih 17 godina koliko se svjetska prvenstva održavaju.


- Oni su profesionalci u tome. Imaju iza sebe jaku financijsku potporu i jedan kolega je u šali rekao da su si Englezi ovim zlatom zaradili mirovine. Mi to radimo iz ljubavi i strasti i važno nam je da pokrijemo troškove odlazaka na natjecanja, a u tome nam pomaže Hrvatski ribolovni savez - dodao je.

Ove su godine na prvenstvu u Španjolskoj bilo rekordne 24 ekipe. Pripreme su, kaže Hrvoje, trajale dosta dugo, a bili su nedavno u Španjolskoj kako bi se upoznali s terenom i razradili taktiku.

- Na ovakva natjecanja nosimo 10-15 štapova. Peca se odjednom na četiri štapa, ali uvijek moramo imati pripravne druge kako bismo bili brži. Ne rade svi tako, ali zato i nisu svi tako dobri. Nema tu tajni, bitno je dobro se organizirati - kaže.



Opremu koju nose sa sobom sami su kupili jer pecanje im je hobi već godinama. Iako je riječ o vrlo skupom sportu, ne žale ni za polomljenim štapom na ovom natjecanju je, kaže, osjećaj kad se osvoji medalja je neopisiv.

- Užasno je naporno i fizički i psihički. Peca se po 72 sata. Boduju se rezultati po sektorima, dobivaju se i negativni bodovi i neizvjesnost je prisutna do zadnjeg trenutka. Sve je ipak lakše kad je medalja tu jer, bez obzira o kojoj je riječ, ponosni smo što se kući ponovno vraćamo s medaljom - zaključuje.

Dalibor i Hrvoje lani su na svjetskom prvenstvu bili zlatni, a već sada, na putu kući, razmišljaju i planiraju odlazak u Francusku koja je dogodine domaćin natjecanja najboljih ribiča svijeta. Bistro!





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI