Svi hvale gerontodomaćice: ¨Naprave mi sve što treba i u kući i oko nje¨

Danica Milivojac korisnica je projekta "Pomoć u zajednici"
(FOTO: Lidija Galić)

12.08.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 9766

"Stara sam i sama. Suprug je umro. Od 1996. godine krećem se pomoću štaka jer sam tada doživjela prometnu nesreću. Imam artritis i uklještenje kralježaka. Do sada sam morala plaćati ženu koja mi je pomagala", prepričava 84-godišnja Danica Milivojac iz Vranduka. Jedna je od 46 korisnika projekta "Pomoć u zajednici" koji u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje provodi Grad Požega.



Njezina je gerontodomaćica Željka Blatančić, a u svakodnevnim joj poslovima pomaže i pomoćni radnik Drago Pelcl.





- Sve mi naprave što treba i po kući i oko nje. Najviše mi znači što se imam s kim napričati jer živim sama. Drago hoće sve raditi, polijevati kupus, kopati, sve hoće. Željka mi je tu iz susjedstva i njezina mi djeca priskoče u pomoć kad god treba. Svima bih to preporučila. Neka se ljudi jave  - poručuje Danica.

- Počistim kuću, razgovaramo, odem u trgovinu. Sve što treba, to napravim. Živim u blizini i nije mi doista teško pomoći - kaže gerontodomaćica Željka.



- Cilj je bio da su gerontodomaćice osobe iz susjedstva kako bi se steklo povjerenje i ne bi bilo problema oko toga tko ulazi u kuću korisnicima - rekao je dogradonačelnik Darko Puljašić.

- Projektom je obuhvaćeno 46 staračkih domaćinstava. S njima radi deset gerontodomaćica i dvojica koordinatora. Na taj način pomažemo građanima, ali ujedno će dugotrajno nezaposlene osobe tijekom narednih šest mjeseci imati prihode u brutto iznosu od tri i pol tisuće kuna. Ukupna je vrijednost projekta 475 tisuća kuna - rekao je gradonačelnik Vedran Neferović tijekom današnjeg obilaska korisnika i gerontodomaćica.

Prijave za pomoć u kući primaju se još uvijek jer na 15 korisnika dolazi jedna domaćica.

Ovakvim je oblikom pomoći itekako zadovoljna i 77-godišnja Kata Ergović iz Jagodnjaka. Sama živi posljednjih šest godina, a u svakodnevnim joj poslovima pomaže susjeda Marijana Drlić Gajić.





- Četiri sam godine nezaposlena. Nisam nikad ništa slično radila i jako sam zadovoljna. Ovo je novo iskustvo i drago mi je da mogu pomoći. Živim blizu i trenutačno skrbim o četvero korisnika, dvoje u Jagodnjaku i dvoje na Kalvariji - prepričava Marijana.

Grad će nabaviti opremu za košnju i održavanje okućnica koji će koristiti za održavanje okućnica korisnika Pomoći u kući.

Ujedno iz Grada pozivaju medicinske sestre, odnosno njegovateljice da se jave jer je u planu zapošljavanje i pet djelatnika te struke kako bi se poboljšala zdravstvena skrb bolesnih i nemoćnih sugrađana.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI