Ideja za biznis: ¨Aronija čisti organizam, zdrava je, a u poljoprivredi slabo zastupljena¨

Đuro Blašković na polju aronije
(FOTO: Filip Škrga)

23.07.2015. | Filip Škrga
Pregleda: 14165

Na OPG-u Đure Blaškovića (45) u Jakšiću ovih dana počinje berba aronije. Ovu ljekovitu biljku Đuro je posadio 2013. godine. Ukupno 2400 sadnica rasporedio je na hektaru zemlje, a u berbi ove godine sudjeluje cijela obitelj.

Od jednog kilograma ove bobičaste biljke moguće je dobiti, otkrio nam je vlasnik, između šest i sedam decilitara soka.

– U svijetu ljudi sve više traže zdravu hranu, a takvo buđenje svijesti možemo polako vidjeti i kod nas. Kupci žele jesti prirodno uzgojenu hranu bez pesticida, herbicida i bilo kakvih vrsta umjetnih gnojiva. Aronija je upravo takva biljka koja ima veliku nutritivnu i prehrambenu vrijednost, ali i daleko više antioksidansa od bilo kojeg voća pa pomaže u čišćenju tijela od štetnih tvari. Osim toga u njoj je bogatstvo vitamina i mineralnih tvari – objasnio nam je Blašković.





Dodao je kako aronija ne sadrži konzervanse, dodane šećere, umjetne boje, okuse ili mirise. Upravo zbog toga što inzistira na ekološkoj proizvodnji uvjeren je u vrhunsku kvalitetu uroda. Ove će godine imati drugu berbu, ali otkupna cijena zasad nije poznata.

– Cijena na tržištu nije definirana kao kod drugih kultura. Ona ovisi o tome kako se dogovorite s otkupljivačima – rekao nam je poljoprivrednik. Iako je aronija jedna od najzdravijih biljaka u Hrvatskoj je zasad slabo zastupljena pa je posađeno svega 100 hektara površine. Pola uroda Blašković planira prodavati kao voće dok će polovicu preraditi u sok. Uz prodaju kupcima će na raspolaganju biti i recepti za razne pripravke koji će se moći podignuti u OPG-u.

– To je biljka koja pomaže u regulaciji krvnog tlaka, stabilizaciji šećera u krvi, poboljšanju pamćenja i koncentracije, ali i u tretmanima oboljelih od teških bolesti – rekao nam je Blašković. Inače, najveći proizvođači u Europi su Poljaci koji gotovo cjelokupan urod plasiraju na tržište Njemačke.








Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI