Ostvaruju si snove i uče roniti: ¨Straha nema, probudi se adrenalin i jako je zanimljivo¨

Dražen Terzić
(FOTO: Lidija Galić)

18.07.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 6152

"Godinama se već želim okušati u ronjenju. Za mene je to izazov i još sam lani namjeravao doći roniti na požeške bazene, ali zbog obaveza u nogometu nisam uspio. Sad sam krenuo, imam iza sebe 4-5 sati ronjenja i vjerujem da ću od jeseni postati aktivni član Ronilačkog kluba Požega" , kaže Krunoslav Podoljak. Večernje sate koristi za ronjenje na bazenima u Požegi koje za svoje sugrađane organizira Ronilački klub Požega.



- Nema tu straha. Najvažnije je savladati tehniku disanja, ali od prvog dana sve mi je doista bilo jednostavno i nikakvih problema nije bilo – dodao je.


Ronilački klub Požega danas ima sedam aktivnih članova, spremni u svakom trenutku obući odijelo i odazvati se i najzahtjevnijim zadatcima.


- Suosnivač kluba je Centar 112 i nas četvorica smo ujedno i članovi Civilne zaštite te smo uvijek u pripravnosti. Upravo nam je dio opreme donirao Centar 112, a dio Županija. Cijena jednog prosječnog kompleta opreme je oko sedam tisuća kuna i za sada imamo četiri takva kompleta. Zainteresiranih je puno. Ove godine imamo pet novih polaznika za koje se nadam da će u listopadu ići u Pulu na polaganje za ronioca – rekao nam je Zdenko Oroz iz Ronilačkog kluba Požega.





Nakon teorijskog dijela, s roniocima prolazi obuku u bazenu gdje se upoznaju s osnovama disanja, uranjanjem, vježbaju skidati maske i oblačiti opremu vodom te savladavaju itekako važnu signalizaciju.

Za početak, kaže Oroz, rade discovery urone. Oprema je teška 30-ak kilograma, no u vodi je, pojašnjava, njezina težina ravna nuli. Roniocem mogu postati i žene, no tu je malo problem s teškom opremom koju ponekad moraju nositi 300 i više metara do mjesta urona.





- Najvažnije je riješiti se straha i panike. Ponekad se početnicima čini da nemaju dovoljno zraka i tada im pojašnjavamo da ga imaju sasvim dovoljno za najmanje dva sata ronjenja te da pod vodom moraju disati kao da su vani, u normalnim uvjetima. Kad prevladaju strah od nedostatka zraka i nemaju potrebu disati duboko, već sasvim prirodno, onda su to pravi ronioci – pojasnio je Zdenko Oroz.





Za dobivanje certifikata ronioca priprema se i Dražen Terzić. Iza njega je oko pet sati obuke.

- Nikad prije nisam ronio jer nisam imao priliku. Uvijek sam imao puno privatnih poslova i jednostavno nisam stigao. U kontaktu s kolegama odlučio sam doći i naučiti roniti. Najteže su vježbe koje prolazimo na početku kao što su izmjena maske pod vodom, pružanje prve pomoći i izvlačenje nekoga iz vode. Straha nema, probudi se adrenalin i zapravo je jako zanimljivo. Odijela koja nosimo savršena su za vodu, ali prije urona i kad iziđete iz vode, to je katastrofa. Svi koji žele smršavjeti, ovo im je najbolji način za to - kaže Dražen Terzić koji vjeruje da će do jeseni biti spreman za polaganje u Puli te postati aktivnim članom Ronilačkog kluba Požega.









Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI