Bez ksenofobije: ¨Želimo ljude naučiti da prihvate različitosti¨

11.07.2015. | Klementina Malčić
Pregleda: 12470

Šesto izdanje PožArta u sklopu kojega se održava "Galerija ulice" u požeškoj šetališnoj zoni posvećeno je Dragutinu Lermanu i borbi protiv ksenofobije, straha (mržnje) od stranaca i nepoznatoga.

- Mi ustvari želimo naučiti ljude da gledaju oko sebe s osjećajem i da ono što ne razumiju ipak prihvate. Sudjeluje je 10-tak slikara koji su slikali razne vrste glava, različitih dimenzija i tekstura. Također, sudjelovalo je nekoliko kipara te slučajnih prolaznika. Svake godine slike predstavljamo na pozornicama mladih slikara, a drugi dan te iste slike izlažemo na ulici iz razloga da vidimo kako funkcioniraju u prostoru. Zanimalo nas je imaju li te slike jednaku vrijednost na pozornici i među ljudima na ulici, prođu li ljudi pored slike i ne osvrnu se ili pak zastanu - rekla je organizatorica, požeška slikarica Snježana Mekić Delić.

- Ovakve izložbe ne predstavljaju samo slike, već i interakciju s ljudima što nam je cilj. Zadovoljna sam odazivom i reakcijom ljudi, a posebno me uveselilo kada su djeca crtala po pločniku kredama i ugljenom. Cijeli događaj odvija se pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Požege tj. u okrilju manifestacije Požeško kulturno ljeto.


Umjetnici vas pozivaju da ih posjetite večeras do 21 sat u požeškom šetalištu i poduprete spoznaju da ksenofobiji nije mjesto u našem društvu. U sklopu Galerije ulice izlažu i umjetnici koji izrađuju upotrebljive predmete, ukrase, igračke i sl. što sve možete razgledati i dodirnuti te porazgovarati s autorima.

Fotogaleriju pogledajte ovdje.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI