¨Slivnike su zatvorili asfaltom, to je opasno i ne radi se tako¨

Željko Larva pokazuje asfaltirani slivnik
(FOTO: Vjeran Blašković)

11.07.2015. | Vjeran Blašković
Pregleda: 6255

- Kad sam to jučer vidio nisam mogao vjerovati. Izvođač radova na krpanju cesta u Požegi je na Orljavskom mostu u Osječkoj ulici umjesto sanacije slivnike na mostu samo prevukao asfaltom. Tako je zatvorio odvodnju oborina s površine mosta što se ne radi jer će prilikom oborina doći do nakupljanja veće količine vode koja nema kamo otjecati. Predstavlja to problem za vozače, ali i za pješake koji će ovakvom "sanacijom" zasigurno ostati mokri kada bude padala kiša - rekao nam je ovlašteni inženjer građevinarstva Željko Larva pokazujući slivnike prekrivene asfaltom.



Dodaje kako je na spomenutom mostu trebalo sanirati gornji dio slivnika s rešetkama, očistiti nakupljenu prljavštinu i dovesti ih u funkciju, a ne otvore kroz koje treba prolaziti voda zatvoriti asfaltom i tako stvoriti nepotrebne i nepoželjne probleme i ljeti i zimi.


- Zamislite sad veće oborine, voda će ostajati na mostu što predstavlja i sigurnosni i tehnički problem. Zimi će biti još gore jer će se voda koja ne može otjecati zadržavati na mostu, a kada se voda zadržava i smrzava led se širi i tako sustavno i trajno oštećuje sami objekt - kaže naš sugovornik Larva koji se bavi nadzorom komunalne infrastrukture, kanalizacije, vodovoda, cesta i mostova. Zaključuje kako je jučer izvedeno rješenje sanacije zasigurno jeftinije, ali nije dobro za most i sigurnost.


- To su bile udarne rupe, sada više nisu, no to se ne radi tako. Tim više što su i na mostu i njegovoj konstrukciji vidljiva oštećenja od vode i "zuba vremena", dodaje Larva i vodi nas u podnožje mosta gdje nam pokazuje još jedno oštećenje koje se mora sanirati kako bi se mostu osigurala trajnost.



- Rješenje za ovo je uklanjanje cijelog gornjeg asfaltnog sloga, sanacija slivnika i slivnih rešetki te sanacija problema koji su doveli do ovoga. No to nije sve, pogledajte šetnicu uz most prema parku. Prilikom izvođenja radova rub pločnika je napravljem preblizu ruba nasipa i sada nastaju pukotine koje su potencijalna opasnost i za pješake i za bicikliste, zaključio je Larva.






Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI