Štenci uz cestu ostavljeni da uginu od gladi: ¨Neki su već bili mrtvi, jedan je krenuo za mnom¨

Štenci ostavljeni uz cestu
(FOTO: Udruga Sirius/Facebook)

01.07.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 7547

"Išao sam  traktorom prema Ovčarama pogledati soju i vidio sam ih s desne strane pod lješnjakom. Jedan je već bio mrtav, a ostali su bili živi", opisuje nam Jakšićanin A.P. (želio ostati anoniman) kako je jučer između 10 i 11 sati našao osam štenaca hrvatskog ovčara kako nemoćno cvile umirući jedan po jedan od gladi. U sve se uključila i policija te volonteri Udruge za zaštitu životinja "Sirius". Na kraju je pronađeno troje uginulih psića, dvoje ih je nestalo, a tri se bori za život. Preživjeli štenci imaju manje od 20 dana i bore se za život, pod hitno su potrebni udomitelji.

- Malo sam stao, strah me je bilo da nije kuja u blizini. Odvezao sam se oko sto metra kod soje naprijed i onda se vratio. Jedan mali je pošao za mnom, drečao je i bilo mi ga je žao pa sam ga poveo kući. Dao mu je unuk mlijeka i odmah je oživio. Rekao sam to kolegi koji je nazvao policiju. Bila je to cijela procedura, tražili smo ih u polju. Dečki su bili tamo sinoć od 22 sata, ne znam ni sam. Onda su došli volonteri iz Siriusa, pokupili su dva živa u polju i jednog kod mene. Da nisam naišao, svi bi pokrepali - nastavlja očevidac.




- Nešto poslije 20 sati smo dobili dojavu policije da se u Jakšiću nalaze odbačeni štenci i pitali su nas možemo li doći po njih. Nismo znali da su toliko mladi. Nitko iz Jakšića se nije toga htio uhvatiti jer se radi o štencima od otprilike 20 dana starosti. Prema izjavi očevidca bilo ih je osam. Tri su bila mrtva i dva živa uz ovog kojeg je čovjek pokupio. Otišli smo i po njega jer se čovjek ne može brinuti za njega. Potrebno je zamjensko mlijeko od kuje. Puni su buha i u lošem su stanju - kaže nam pak Gordana Malbašić, predsjednica Udruge za zaštitu životinja Sirius.


- Jedan je malo jači i pokušavao je lizati kravlje mlijeko pomiješano s vodom. Druga dva hvataju prst, traže sisu. Danas sam na Veterinarskoj stanici uzela zamjensko mlijeko. Bočicu nemaju, ali to se može riješiti sa špricom. Hitno su nam potrebni udomitelji koji imaju iskustva s tako malim štencima. Svatko tko misli da bi mogao uzeti malo štene treba biti svjestan da je to kao imati malu bebu. Svaka tri sata treba ih hraniti. Koliko god su dehidrirani i nastradali, vidi se da imaju volje, da se bore. Imaju šanse da se izvuku uz dobru njegu. Svatko tko bi ih uzeo, trebao bi im se posvetiti maksimalno. Ja sam podstanar, imam tri psa zbog kojih već imam upozorenja, sad imam još tri. Hitno se treba netko javiti. Dat ćemo svu pomoć koju možemo, u krajnosti skupiti i donacije samo da se štenci smjeste na sigurno i izvuku - dodaje Malbašić.

U Siriusu su ogorčeni, ovakvo ponašanje je postalo "normalna" pojava. Okrutnosti je posvuda, svakodnevno su zasuti s pozivima i molbama za udomljavanje. Nemaju ni volontera ni vremena da svima pomognu.

- Lakše bih progutala da ih je odmah ubio, utopio u okotu kad već nije kastrirao svoju kuju, nego ih je držao 20 dana i bacio u divljinu s obzirom da zna da se sami ne mogu pobrinuti za hranu. Okrutno je jedno i drugo, ali ovo je gora krajnost. Smatram da policija vrlo lako može naći počinitelja. Radi se o hrvatskim ovčarima, Jakšić nije prevelik, nisu ni Ovčare. Tu pasminu drže skoro isključivo ljudi koji imaju neko stado. Vrlo lako se vidi kuja koja je dojila 20 dana. Dođe mi da osobno idem od kuće do kuće da vidim tko ima hrvatsku ovčarku koja je oštenjena, a nema štence - rekla nam je na kraju Malbašić.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI