Ove godine na Ivanjskom krijesu neće biti lampiona na trgu

19.06.2015. | Mario Nakić
Pregleda: 6697

Zbog uputa Ministarstva unutarnjih poslova u nedjelju neće biti Požeške lampionade na trgu, javlja Silvija Podoljak, direktorica Turističke zajednice Grada Požege.

Lampionada je trebala biti održana tijekom nastupa Tomislava Bralića i klape Intrade, no zbog potencijalne opasnosti od požara ove godine neće biti lampiona.

"Rasprava je otvorena zbog velike opasnosti od nastajanja požara prilikom uporabe lampiona, a kao primjer naveden je požar na Zagrebačkoj katedrali. Radi same konstrukcije lampiona i načina uporabe, velika je opasnost da će se korištenjem izazvati požar, što za posljedicu ima ugrožavanje života, zdravlja ljudi, njihove imovine i okoliša. Stoga je zaključeno da je potrebno poduzeti sve zakonske mjere radi sprečavanja nastanka požara uporabom navedenog proizvoda", navodi pomoćnica ministra unutarnjih poslova Ines Krajčak u dopisu upućenoj Udruzi gradova.


U ministarstvu smatraju da gradovi trebaju u okviru svojih nadležnosti utjecati na ograničavanje upotrebe lampiona, da se oni mogu koristiti isključivo na otvorenom prostoru te da nisu u blizini drveća, zgrada i drugih visokih objekata. Napominju i kako je zabrana njihove upotrebe uvedena u nekim zemljama kao što su Austrija, Njemačka i SAD, a neke druge zemlje Europske unije upravo razmatraju mogućnost povlačenja proizvoda s tržišta i zabranu njegove upotrebe.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI