Unatoč nedostatku smještaja bilježimo rast noćenja

turistička zajednica županije
(FOTO: Lidija Galić)

29.05.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 11554

"Naša je županija u znaku broja pet. Imamo pet gradova, pet općina, okružena je s pet planina i volimo reći da je to županija izvrsnosti", istaknula je na konferenciji za novinare Maja Jakobović, direktorica TZ Požeško-slavonske županije.

Ističe da su najveći pomaci u turističkoj ponudi postignuti upravo u našoj županiji, a povratne su to informacije s prezentacije održane u Zagrebu na kojoj je bilo više od 50 medija i turističkih agencija.

- Prva smo županija u Hrvatskoj koja u potpunosti ima GPS-irane sve biciklističke i planinarske trase. Tako, primjerice, kad se nalazite na bilo kojem metru bilo koje staze, a ima ih više od sto, sustav obavještava što vam je u blizini od gastro i eno ponude, smještaja, restorana, itd. Uz aktivni turizam i eno-gastro ponudu tu su brojne manifestacije od koji je mnogima najzanimljiviji "Najduži stol u Hrvata" u Velikoj te prirodno-kulturna baština - kaže Maja Jakobović, direktorica TZ Požeško-slavonske županije.







Domaći turisti čine preko 60 posto noćenja, a nedostatak smještajnih kapaciteta i dalje je najveći problem turizma u našoj županiji.

- Unatoč tome što imamo samo 480 kreveta na području županije od 2010. je godine postignuto povećanje broja noćenja s 18 tisuća na 28 tisuća noćenja. To znači da je svaki smještaj višestruko iskorišten - dodala je Jakobović.

Kaže da u prilog razvoju turizma ide činjenica da su otvorene dvije nove turističke agencije.

- Nastojimo u našu županiju dovesti što više turista koji će uživati u prirodnim bogatstvima, ali i ponudi naših obiteljskih gospodarstava. Još uvijek nismo iskoristili sve mogućnosti koje imamo, ali svake godine turistima nudimo sve više. Želimo zaustaviti odlazak ljudi iz naše sredine te prezentiramo sve mogućnosti turizma izvan naše županije. Svi koji imaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva itekako mogu sudjelovati u tome i svaka kuća koja je napuštena može poslužiti za smještajne kapacitete. Tu očekujemo i potpore za ruralni razvoj - dodao je župan Alojz Tomašević.

Prezentacije turističkih potencijala naše županije održane su u Bavarskoj, Sloveniji i Zagrebu, a slijede Italija i Austrija.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI