Tvrdi da mu kuća plavi zbog susjedovog mosta. On mu uzvraća: Krivi su neočišćeni kanali

Slaven Knežević tvrdi da se voda izlijeva zbog susjedovog mosta
(FOTO: Josip Marković)

23.05.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 11741

Brzom intervencijom sinoć je od poplave spašena obiteljska kuća Slavena Kneževića iz Milanluga kod Čaglina. Zbog obilne kiše kanal ispred kuća nije mogao progutati svu vodu te se razlila po dvorištu i došla nadomak same kuće.

- Pravi je razlog taj što je jedan od susjeda napravio improvizirani prijelaz preko kanala i stavio odvodne cijevi malog promjera. Molio sam ga da ih ukloni jer će mi voda ući u kuću no on to nije htio napraviti. Morao sam zvati načelnika Općine te je most ipak srušen. Da nije bilo tako, moja bi kuća plivala - prepričava nam Slaven Knežević.

Kaže da je, nakon što je most sinoć srušen, uočeno da je vlasnik s bočnih strana stavio veće cijevi, a s unutarnje cijevi jako malog promjera te zbog toga voda nije mogla protjecati.







- Pet godina je tu bilo bez prijelaza. Morao sam ga napraviti da mogu doći do svoje kuće. Prvi put kad sam stavio cijevi i kad je bila poplava počupali su ih. Noćas opet. Ići ću u Općinu i Hrvatske ceste da mi točno kažu kakve cijevi moram staviti i napravit ću pravi betonski most, ali onda više neću dozvoliti da ga ruše - rekao nam je Milan Šop, vlasnik kuće pred kojom su sinoć izvađene cijevi.

Problem je, smatra Šop, ipak nešto drugo.

- Taj se kanal mora pročistiti sve do groblja, a to nije godinama napravljeno. Zbog toga nema pada i voda ne može otjecati. Kad se to prokopa, neće više biti ni problema s vodom - dodao je.





Da je problem u kanalima tvrdi i Zoran Strikinac. Kuća njegove bake nalazila se do prije nekoliko godina između Šopove i Kneževićeve. S poplavama su se mučili 20-30 godina sve dok kuća nije srušena.

- I tada se tvrdilo da su za izlijevanje vode krivi mostovi koji vode preko kanala do kuća. Ispred bakine smo ga kuće srušili još 2000. godine,a ispred Šopove je srušen prije pet godina. Bez obzira na to opet se voda izlijevala. Naišao sam sinoć iz Osijeka u trenutku kad je bager raskopavao Šopov ulaz i svi su vidjeli da se cijev zaštopala zbog trave i plitica od stiropora u kojima Kneževići uzgajaju flance za rasadu. To je problem koji se vuče desetljećima i bojim se da ga samo čišćenje kanala neće riješiti. Gospodin Knežević trebao bi prokopati kanal preko svoje parcele kroz koji bi voda otjecala u njivu i svi bi problemi bili riješeni – tvrdi Strikinac.





Načelnik Općine Čaglin Dalibor Bardač rekao nam je da je na intervenciju sinoć poslao bager od "Komunalca" te su povadili cijevi i prokopali kanal kako bi spasili kuće od plavljenja.

- Činjenica je da su kanali problem, ali i prijelazi koje su ljudi sami pravili. Nije uopće upitno i sanirat ćemo to što smo sinoć morali počupati. Svakako ćemo morati rješavati kanale i to ne samo u Milanlugu već i u Migalovcima pa i u samom Čaglinu - rekao je načelnik Bardač.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI