Muzej izašao među građane: ¨Vrlo smo suvremeni i baš smo sretni zbog toga¨

19.05.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 7031

Gradski muzej u Požegi je proslavio Svjetski dan muzeja izašavši na ulice, a u samom muzeju se moglo pogledati po prvi put posuđe iz brončanog doba s lokaliteta u blizini Alilovaca kod Kaptola. Jedinstveno je bilo to što se u Gradski muzej ulazilo kroz repliku kuće s istog lokaliteta. Na Trgu Sv. Trojstva su svoje plesne vještine pokazali plesači plesne radionice Ilijane Lončar, a na Starom gradu učenici Kanižlićeve škole.

Mali kazalištarci su na Starom gradu oživjeli Miroslava Kraljevića, u obilazak muzeja posjetitelje je vodila Zlata Kolarić Kišur. U raznovrsni program se uključila i "Anđeoska kuhinja" s jelima "Muzeja u loncu", a svoj danak su dali požeški pivari koji su predstavili domaća piva. Požežani su ih mogli kušati ukupno šest vrsta. Uglavnom, bilo je za svakoga ponešto.

- Poanta cijele priče je da muzeji nisu otoci i da su oni dijelovi društva i to vrlo korisni. Napravili smo ono što smo znali, iznijeli smo našu priču van, na Stari grad i pred muzej. Pozvali smo ljude da dožive naše kapacitete i potencijale, a to je između ostalog i Muzej u loncu te ova izložba. Konačno, suradnja sa svim institucijama u gradu i udrugama nas također čini održivima. Zanimljivo je da je ovaj program prepoznao i Muzejski dokumentacijski i centar i pozvali su nas da među pet muzeja da predstavimo svoju priču na nacionalnoj konferenciji. Kao takvi smo prepoznati i vrlo nam je drago. Vrlo smo suvremeni i baš smo sretni zbog toga - izjavila nam je Maja Žebčević Matić, ravnateljica Gradskog muzeja.







- Radi se o lokalitetu Alilovci - Lipje koji je istraživan od 2009. godine, a iz srednjeg je brončanog doba, znači otprilike od 1700. do 1500. godine prije Krista. Ovom prilikom smo izložili samo prve nalaze iz 2009. godine. Radi se o 15-ak predmeta. Izložba nije velika, ali je keramika zapravo značajna i smješta prostor Požeške kotline u centar zbivanja onog vremena jer keramika pokazuje veliku sličnost s lokalitetima na prostoru srednje Europe - rekla nam je kustosica Mirela Pavličić Hein o samoj izložbi.





- Napravili smo rekonstrukciju prapovijesnog stambenog objekta koji je pronađen na lokalitetu. Zapravo su pronađeni samo ostatci. Mi smo napravili rekonstrukciju kako to zamišljamo. Cilj je da posjetitelj muzeja prvo uđe u takav prostor i osjeti duh tog vremena. Izvorna kuća je građena najvjerojatnije od drvenih greda vezanih muškim i ženskim utorima jer nisu nađeni stupovi. Izvorne dimenzije su bile 12 puta osam metara. Zidovi su bili povezani glinom pomiješanom s pljevom jer drvo ne sjeda uvijek točno. U kući je bilo ognjište, a hrana se spremala u velikim dubokim pitosima, loncima za smještanje žitarica i tekućina - opisuje nam Mirela Pavličić Hein originalnu kuću i repliku kroz koju su posjetitelji ulazili u muzej.



-  Do suradnje je došlo preko Muzeja u loncu, a i utemeljitelj Gradskog muzeja Julije Kempf dolazio iz pivarske obitelji. Za dobro pivo treba malo opreme, dosta znanja, volje i ljubavi te strpljenja, inače bez toga nema ništa. Udruga zasad broji 20-ak članova plus dečki iz Slavonskog Broda i Osijeka. Mi smo više vinarski kraj i to je pogotovo kod nas izašlo iz tradicije. Ovo što se danas radi je nešto sasvim drugačije od onog što se radilo prije. Ono pivo je bilo puno jednostavnije, danas se u ovom hobiju mogu raditi svakakva piva u samom vrhu kvalitete po stilovima. Odaziv je dobar i komentari su dosta dobri što je nam najbitnije. S obzirom na to da smo "žuja kraj", dosta je teško dobiti dobar komentar. Požežani su tako mogli kušati jako crno pivo porter sa 7,5 posto alkohola i crveni "ale". To je nešto najbliže komercijalnim pivima, ali s puno jačim okusima i aromama slada. Bilo je i tu jedno düsseldorfsko staro koje ćemo sada zamijeniti pšeničnim pivom. Večeras ćemo ukupno istočiti šest pivskih stilova - ispričao nam je Tin Lehner, predsjednik Udruge pivara Požege.

FOTO Pogledajte galeriju.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI