¨Imam troje djece i nisam ih dala cijepiti. Evo zašto¨

Daliborka Ciganović
(FOTO: Arhiv)

05.05.2015. | Mario Nakić
Pregleda: 13224

"Robert Koch Institut u Njemačkoj proveo je istraživanje o učincima cijepljenja na djecu, ono je rađeno od 2003. do 2006. godine. Istraživanje je pokazalo da se bolesti pojavljuju kod djece bez obzira na cjepivo, čak i cijepljena djeca mogu oboljeti od bolesti protiv koje su se cijepila", tvrdi Daliborka Ciganović, logopedica iz Lipika i članica Hrvatske udruge za zaštitu prava pacijenata.

- Isto je istraživanje također pokazalo kako se različiti poremećaji kod djece, uključujući slabljenje vida, autizam, ADHD, rubeole i drugo, u većem postotku pojavljuju kod cijepljene nego kod necijepljene djece. Kod određenih skupina, poput Amiša, koji se iz vjerskih razloga uopće ne cijepe, potpuno je iskorijenjen autizam među djecom. U Italiji je donesena prvostupanjska presuda da je cijepljenje dovelo do oboljenja djeteta od autizma i farmaceuti su ponudili 100.000 eura odštete. Dakle, nije točno da nema dokaza koji ne idu u prilog cijepljenju djece - dodaje Ciganović koja nam se javila nakon članka o nedavnom stručnom simpoziju o cijepljenju.

Daliborka Ciganović ima troje djece i nijedno nije dala cijepiti. Iako je cijepljenje djece u Hrvatskoj obavezno, pozvala se na njemački zakon koji dozvoljava pravo izbora roditelja, a njezina djeca imaju dvojno - hrvatsko i njemačko državljanstvo.


- Moja djeca imaju 14 godina, 6 godina i najmlađe ima manje od dvije godine. Nijedno dijete nije cijepljeno i svi su potpuno zdravi. Iskoristila sam svoje pravo na izbor. Njemačka to dozvoljava od 1983. godine i otad je tamo procijepljenost i dalje visoka, između 92 i 95 posto - dodaje Daliborka.


- Ne znam zašto struka nije komentirala ukidanje cijepljenja novorođenčadi protiv tuberkuloze. To je do siječnja bilo obavezno, zajedno s cijepljenjem protiv hepatitisa B, koje se i dalje provodi u svim našim bolnicama iako na cjepivu piše da se djeca prvo moraju testirati na alergije iz sastojka cjepiva. Cijepljenje novorođenčadi na tuberkulozu je tek sad ukinuto, odnosno odgođeno do 4. ili 5. mjeseca starosti dok dijete ne stekne imunitet, međutim postavlja se pitanje: što je s onima koje su dosad cijepili? - pita se Ciganović.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI