Kako je Slavonac zavolio ribu: Tomislav (24) je šef kuhinje u elitnom zagrebačkom restoranu

Tomislav Šimić (u sredini, lijevo)
(FOTO: Iz priv. kol. T. Šimića)

03.05.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 16179

"U restoran nam dolaze predsjednica, političari, sportaši, pa nema koga nema, od normalnih ljudi do... Zapravo nema ekipe ljudi za koju nisam kuhao. Ima svega, ali gosti uglavnom sve što požele, to i dobiju", kaže Požežanin Tomislav Šimić, 24-godišnji šef kuhinje u Conteu, jednom od najelitnijih ribljih restorana u Zagrebu. Iako je tako mlad, već je u društvu najboljih. Nedavno se tako nekoliko dana družio i kuhao s Dinom Galvagnom, jednim od najpriznatijih hrvatskih kuhara i članom žirija popularnog televizijskog kuharskog "reality showa" MasterChef.

- Nije mi u obitelji nitko kuhar nego sam, kao i većina, uz mamu počeo čeprkati i pomagati po kuhinji. To mi se svidjelo i jednostavno sam odlučio kad je bilo vrijeme za upis u školu da se upišem za kuhara. U obitelji je moja mama još uvijek glavni kuhar. Uvijek će i biti. Kako sam postao šef kuhinje? Došlo je do toga tako što sedam godina radim po Hrvatskoj i Njemačkoj. U rujnu 2013. dolazim u ovaj restoran kao kuhar, a od prvog rujna prošle godine sam dobio poziciju glavnog kuhara. Prošao sam u međuvremenu sve u kuhinji - nastavlja Tomislav.

- Kad sam završio srednju školu, otišao sam prvo raditi sezonu u Selce kraj Crikvenice. Zatim sam otišao na Bol Na Braču. Tamo sam proveo tri godine u komadu i bavio sam se kuhanjem i ribarstvom. Opredijelio sam se za ribu i kad bi došla zimska stanka, onda bih otišao raditi u Njemačku. Išli bismo recimo u pet ujutro baciti mrežu, čekali bi nekih sat-dva da riba dođe, dizali bismo mrežu i oko 11 sati bi s tom ribom išli u kuhinju restorana. Tu sam se naučio raditi više s ribom nego u bilo kojoj školi ili restoranu - objašnjava nam naš Slavonac kako je postao majstor za morske specijalitete i ribu.





- Bračana ima svakakvih, ne bih generalizirao, ali ima malo istine u tome da su malo "škrti", odnosno bolje reći nisu toliko gostoljubivi kao mi Slavonci, to je teško postići - dodaje Tomislav potom pomalo u šali o svojim bračkim prijateljima.

Istina je da treba i malo sreće da upoznaš prave ljude i da radiš na pravim mjestima, ali potrebno je i puno rada. Tomislavov lavovski radni dan potraje i do 15 sati, ali svoj poziv jednostavno obožava i ne bi ga mijenjao za bilo koji drugi.

- Trenutno nas u kuhinji ima petero. Koncept naše kuhinje je da radimo samo sa svježim namirnicama tako da je riba, koja je još jučer plivala u moru, danas kod nas. Moj radni dan traje između 11 i 15 sati, tako da vremena za sebe baš i nemam puno. U 9 ujutro sam na Dolcu. Na zagrebačkoj tržnici tražim svježe povrće i voće. Onda ispijem jutarnju kavu i dolazim u kuhinju. Tu mi dolazi svježa riba pa odlučujemo što ćemo taj dan pripremiti i staviti na menu. Više idemo na kvalitetu, nego na količinu. Idemo na to da gosti koji dođu isprobaju pet-šest sljedova. Svaku ribu obrađujemo u drukčijoj tehnici tako da osjete taj Jadran. Jedino mi je nedjelja slobodna. Tad gledam da dođem autobusom u Požegu ako ga ne prespavam. Živim za nedjelje u Požegi s obitelji i prijateljima s kojim volim gledati filmove i slušati glazbu, ništa posebno - opisuje nam Šimić naporni posao šefa kuhinje.

- Imali smo prezentaciju naših jela, ja i Dino Galvagno. Tri dana smo kuhali sukupa i u utorak smo imali prezentaciju pred novinarima. Malo smo pričali o način rada hrvatskih restorana i o hrvatskoj gastronomiji, kako se može unaprijediti. To je bilo jedno super iskustvo. Dino je došao da mi malo pokaže neke stvari, on je ipak vjerojatno najbolji kuhar Hrvatske. Ja sam u ovom slučaju puno naučio, ali već dajem i sam dajem savjete mlađim kuharima, imam neke praktikante - ispričao nam je Tomislav kako je bilo raditi s poznatim Dinom Galvagnom.



- Trenutno sam baziran na restoran i posao, ali naravno da imam svojih planova. Želja mi je usavršavanje vani u Michelinovim restoranima. Već s počeli neki pregovori, ali još nemam ništa konkretno. U biti, fokusiram se na posao. Svima koji su voljni raditi i spremni su na dosta odricanja te svima koji vole kuhati, preporučio bih sigurno da odaberu ovo zanimanje. Koliko god bilo teško, ovo je predivan posao jer možete usrećiti nekoga nečim što ste vi napravili - zaključuje Tomislav.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI