Od iduće godine bolja zaštita od poplava: ¨To su objekti za narednih sto godina¨

Milan Mateša, Hrvatske vode
(FOTO: Lidija Galić)

28.04.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 8444

450 milijuna kuna vrijedni su projekti koje će Hrvatske vode putem EU fondova financirati u Požeško-slavonskoj županiji, na području Požege, Kutjeva, Velike, Pleternice, Lipika i Pakraca. Najavio je danas u Požegi Milan Mateša, direktor Vodnogospodarskog odjela za srednju i donju Savu u Hrvatskim vodama.

- Natječajna dokumentacija za neke od njih bit će pripremljena već u ovoj godini, a realizacija bi trebala krenuti od iduće godine. Riječ je o projektima komunalne infrastrukture kao što su vodoopskrba, odvodnja, uređaj za pročišćavanje otpadnih voda i kondicioniranje pitkih voda – pojasnio je Mateša.

- Najdalje je otišao projekt aglomeracije u Pleternici vrijedan 140 milijuna kuna za koji je dokumentacija već u potpunosti pripremljena. Očekujemo da ćemo ove godine raspisati natječaj za izvođača radova – dodao je Franjo Lucić, saborski zastupnik.


- Što se tiče zaštite od štetnog djelovanja voda, odnosno poplava, ići ćemo s velikim investicijama, nešto u projektiranje, a nešto u samo izvođenje. U planu je natječajna dokumentacija za Šumetlicu, dogovoreno je da će se ići s retencijom Kamenska, nasipima na pleterničkom području, a dio će investicija biti na području Požege i drugih manjih mjesta – najavio je dalje Mateša.





Najvažnijim projektom u obrani od poplava smatra izgradnju nasipa na potezu od Kuzmice do Pleternice za koju je već krenula izrada projektne dokumentacije, a početak radova krenut će najvjerojatnije iduće godine.

- Godinu i pol dana intenzivno radimo na pronalaženju rješenja kako obraniti ovaj kraj od poplava. Akumulacija Kamenska je novi zamašnjak za razvoj naše privrede. U planu je izgradnja novih mini hidrocentrala, a važan čimbenik za poljoprivredu je navodnjavanje – dodao je župan Alojz Tomašević.

Natječaj za projektnu dokumentaciju za Kamensku bit će, rečeno je danas, raspisan ubrzo. Štete od prošlogodišnjih poplava još uvijek nisu u potpunosti sanirane, no veći dio, dodao je župan, bit će riješen u ovoj godini.

Prošlogodišnje poplave pokazale su da su veće promjene na sustavu zaštite od poplava nužne.

- Neke se štete od velikih voda mogu riješiti kroz održavanje, no dosta objekata moraju imati građevinsku dozvolu, a da bi se došlo do njih dosta je dug put. Identificirali smo teže točke i one su u fazi dobivanja lokacijske ili građevinske dozvole. To su objekti za narednih sto godina i nemoguće ih je pripremiti u samo godinu dana – zaključio je Mateša.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI