Zbog molitve od jeseni u vrtiću posebna skupina: ¨Uz redovan, provodit će se i vjerski odgoj¨

Cvjetna livada
(FOTO: Lidija Galić)

21.04.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 6522

Od jeseni će u Dječjim vrtićima Požega biti formirana posebna skupina za djecu u kojoj će se, uz redovan, provoditi i vjerski program. Rezultat je to nedavne pobune dvoje roditelja čija su djeca prije jela u vrtiću izgovarala dječju molitvu "Isuse mileni budi naš gost, blagoslovi ovo jelo da nam bude na radost".

U vrtiću je u siječnju bila inspekcija iz Agencije za odgoj i obrazovanje te donijela rješenje u kojem se navodi da su odgojitelji u svom radu dužni primjenjivati pravila struke i propise, odnosno da mogu podržati interese djeteta i inicijativu, ali ne mogu inicirati (npr. molitvu) izvan odobrenog programa vjerskog odgoja.

- Utvrđeno je da je molitva dio katoličkog vjerskog odgoja i da se može provoditi jedino u programu vjerskog odgoja koji je verificiran od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Od jeseni će u skupinu u kojoj će se provoditi vjerski odgoj ići samo ona djeca čiji roditelji svojim potpisom budu inzistirali na tome. U našem vrtiću imamo troje odgojitelja koji imaju dodatnu edukaciju da mogu provoditi vjerski odgoj u vrtiću i zbog toga ćemo, bez obzira na interes, imati samo jednu takvu skupinu – rekla nam je Sanda Lukić, ravnateljica Dječjih vrtića Požega.


U ostalim skupinama, dodaje ravnateljica, molitva ne smije biti inicirana i vođena od odgojitelja, ali ako neko dijete započne molitvu treba mu dozvoliti da ju izgovori do kraja te to evidentirati u Dnevnik rada.


- Montessori skupina u svom programu već ima uključen vjerski odgoj tako da tu i nije bilo ništa sporno. Što se tiče božićnih priredbi savjet je da se naglasak stavi na obitelj, zajedništvo, ljubav i druge vrijednosti koje taj blagdan sa sobom nosi – pojasnila je Lukić.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI