HZZO: ¨Nismo zaprimili zahtjev za Danielovo liječenje¨; tu je dokaz da jesu!

Obitelj Krajnc
(FOTO: Aleksandar Grlić)

13.04.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 10775

U ekspresnom roku nam je stigao "odgovor" Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje na naš upit o pravu 10-godišnjeg Daniela Krajnca iz Požege na liječenje inozemstvu. Kao što smo već pisali, Danielu može pomoći samo skupo liječenje u SAD-u čiji troškovi mogu lako porasti na čak dva milijuna kuna. Visoki troškovi i praktično nepoznata bolest nisu izlika za uskraćivanje djetinjstva jednom dječaku koji sanja da stane na svoje noge bez štaka.

U našem vrlo konkretnom upitu objasnili smo njegovu situaciju, poslali dio njegove medicinske dokumentacije i njegovu fotografiju da ih podsjetimo kako se radi o dječaku, a ne o stvari. Naše pitanje je glasilo: "Konkretno nas zanima što ćete, planirate ili možete učiniti da barem potpomognete, ako ne i u cijelosti platite liječenje Danielu Krajncu?". Dobili smo samo šturi birokratski odgovor prema kojem roditelji nisu nikad kontaktirali HZZO, a mogao ga je napisati i robot, a ne čovjek.

"Poštovani, provjerom u evidenciji Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje utvrđeno je kako za dijete Daniel Krajnc nikada nije zaprimljen zahtjev za liječenje u inozemstvu. Ukoliko HZZO dobije zahtjev za liječenje u inozemstvu, provest će se zakonom propisani postupak.


HZZO svoje osiguranike na liječenje u inozemstvo upućuje kada medicinski stručnjaci procijene da su u zdravstvenim ustanovama Republike Hrvatske iscrpljene sve mogućnosti liječenja. Pacijenti se na liječenje upućuju na osnovi vlastitog zahtjeva, na osnovi odgovarajuće medicinske dokumentacije i obveznog prijedloga za upućivanje na liječenje u inozemstvo koji daje doktor specijalist ili liječnički konzilij iz referentnog centra Ministarstva zdravlja nadležnog prema dijagnozi bolesti pacijenta za koju se predlaže upućivanje na liječenje u inozemstvo, kao i doktor specijalist ili liječnički konzilij druge ugovorne zdravstvene ustanove u kojoj se osigurana osoba liječi. U zahtjevu mora biti naveden i prijedlog jedne ili više inozemnih zdravstvenih ustanova koje mogu obaviti traženo liječenje"
, glasi od riječi do riječi odgovor koji je očito napisan preko volje i uz to još potpisan samo kao "Služba za odnose s javnošću HZZO-Direkcija".


Skrivanjem identiteta glasnogovornika i prebacivanjem odgovornosti na roditelje te izbjegavanjem kvalitetnog odgovora HZZO je poslao najjasniju moguću poruku koju su mogli napisati i u tri riječi: "Boli nas briga". Danielovi roditelji nisu mogli ne odgovoriti na ovakav odgovor. Imaju i konkretan dokaz da su bili u požeškom HZZO-u gdje im je rečeno da liječenje u SAD-u nije moguće. Da apsurd bude veći, u istom područnom uredu su subvencionirali dio nalaza koji su poslani u bolnicu John Hopkins u Baltimore. Očito da ni HZZO ne zna što HZZO radi, čak ni ni na lokalnoj razini. Glava u Zagrebu je toliko udaljena od repa u Požegi da se ne znaju nazvati ni telefonom.

- Kad sam 18. prosinca bila u požeškoj podružnici HZZO-a rekli su nam samo da ne pokrivaju troškove liječenja u SAD-u jer nemaju s njima ugovor. Objasnili su mi da se to ne može preko HZZO-a i da se tiče liječenja u Europi da bi onda pokrili troškove. S njima imaju sklopljene ugovore i nema problema, ali budući da je SAD u pitanju, to se ne može. Zanimljivo je da su nam platili oko 1.070 kuna od ukupnih 1.370 kuna troškova magnetske rezonance za nalaze koje smo poslali liječnicima u Baltimore - odgovara Ivana Krajnc, Danielova mama.


Klikni na fotografiju za uvećani pregled


Klikni na fotografiju za uvećani pregled

- Zahtjev o kojem govore smo inače podnijeli još 11. veljače prošle godine kad smo išli na kontrolu kod dr. Rade Žica. Međutim, on nam je rekao kako više s time nema ništa i kako ne može pomoći Danielu. Njegovo mišljenje je bilo negativno. Praktički se izrazio kako djetetu nije ništa. Poslije su se javili drugi liječnici s posve drugim dijagnozama. Nije istina da nismo pokušali kontaktirati HZZO, nego su nas spriječili da uopće dođemo do njih.

- U siječnju sam se čula i s Anom Cukrov iz udruge za rijetke bolesti i poslala joj svu Danielovu dokumentaciju. Njihov je liječnički tim tražio ima li u Europi nešto o tome i odgovorila mi je kako njihov liječnički tim ne zna išta o toj bolesti. Čule smo se jučer i rekla nam je da će nas podržati u traženju liječenja u SAD-u - dodaje Ivana Krajnc koja će s s ocem Juricom uputiti ponovno u borbu s vjetrenjačama i poslati HZZO-u u Zagreb, a ne Požegu zahtjev koji sad mogu poslati.

Sudeći po svemu, veća je vjerojatnost da će im pomoći dobri ljudi diljem Hrvatske koji se već raspituju kako mogu pomoći. Podsjećamo, pomoći možete već sada uplatama na račun Ivane Krajnc HR4323400093111337505 u PBZ-u. Obitelj Krajnc također možete kontaktirati na telefonski broj 091/509 8136.

Dodano 14. travnja

Na ovaj je članak reagirala Sanja Baković, glasnogovornica HZZO-a. Njezino reagiranje pročitajte ovdje.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI