Prije ovuda nisu mogli proći ni traktori, a sad će moći i auti (foto)

Radna akcija u Gornjim Emovcima
(FOTO: Aleksandar Grlić)

27.03.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 11920

Stanovnici Gornjih Emovaca kraj Požege danas su složno krenuli u radnu akciju uređivanja poljskih puteva koje svi koriste za pristup svojim oranicama, ali i kao prečac do obližnjih Donjih Emovaca, Novog Štitnjaka i Nove Lipe. Gdje se prije nije moglo proći traktorom, sada se može proći i osobnim automobilom. Ovo im nije prva ovakva akcija, a planiraju ih još. Kako je to vrlo vitalno selo koje ima preko 50 mladih, želja im je urediti i dječje igralište.

- Kod nas se stalno rade takve akcije. U našem selu uvijek ima sloge. Radimo zajedno sve što god treba, od vatrogasnog društva do mjesnog odbora. Prekrivali smo dom. Nitko ne izbjegava posao, uvijek su pojedinci aktivni. Ne mogu pomoći svi, ali svi koji mogu dođu - rekao nam je Emovčanin Antun Rožić.




- Ima nas desetak traktorista i još toliko radnika, moramo popraviti malo nasute puteve da bismo mogli obrađivati zemljište koje imamo u polju iznad sela. Oni koji imaju malo više zemlje su obično prvi u takvoj akciji. Moramo se svi zajedno udružiti da sredimo putove i da lakše možemo doći do naših njiva. Da nam Grad Požega da malo više novca, to bi onda bilo još bolje, ali nadamo se da ćemo i nagodinu isto nešto organizirati - dodaje drugi mještanin Slavko Petrović.




- Mislim da je bitno reći da kod nas u selu postoji zajedništvo bez obzira na političke boje, uvijek možemo sjesti za stol i odgovoriti na svaki problem koji se pred nas postavi. Danas ćemo nasipavati poljske puteve. Grad Požega je odobrio nekih 250 tona nasipnog materijala za sanaciju poljskih puteva. Selo je organiziralo radnu akciju. To danas razvozimo i saniramo. Gornji Emovci su prigradsko naselje s kojih 50-ak kuća i 250 stanovnika, koje ima dva obrta s oko 6 zaposlenih i nekoliko OPG-ova. Imamo udomiteljsku obitelj koja udomljava četvero djece i natalitet u samom naselju je odličan, imamo preko 50 mladih do 18 godina. Imamo DVD i konstantno radimo nešto na korist mještana - ispričao nam je Ivan Vlahović (SDP), predsjednik Mjesnog odbora i DVD-a Gornji Emovci.



Nije ipak sve tako savršeno, Vlahović nam se požalio na lošu suradnju s Gradom Požegom. Prvo su odobrena sredstva za, kako kaže, "manji privatni put", a za onaj koji koristi većina seljana tek nakon što su "po tko zna koji put išli u Gradsku kuću". Zemljištem pod šikarom, na kojem žele samostalno urediti igralite, trenutno upravlja Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), to im je drugi veliki problem.

- Žao mi je što se što ne poštuje naš mjesni odbor koji se trudi doprinijeti svojim mještanima. Najavili smo dolazak gradonačelniku Vedranu Neferoviću (HDZ) i stigli u Gradsku kuću, gradonačelnik je bio zauzet i dočekao nas je v.d tajnika Ureda gradonačelnika, gospodin Paponja. Iznijeli smo problematiku sanacije poljskog puta jer je u protekloj godini nastalo puno vododerina od poplava i zatražili smo od Grada da podnese zahtjev DUUDI-ju za katastarsku česticu 310 kako bi se dodijelila Gradu, a onda Mjesnom odboru da napravimo dječje igralište jer imamo 50-ak klinaca. Riječ je o šikari između Požege i našeg sela. To smo planirali isto odraditi akcijama, nešto već jesmo. Tražili smo ljuljačku i klackalicu, ali ni to nismo mogli dobiti. Nakon mjesec dana građevinska tvrtka dovozi 80 kubičnih metara kamena ispred vatrogasnog doma bez javljanja mjesnom odboru i vatrogasnom društvu. Kad sam upitao o čemu se radi, rečeno mi je da je jednom čovjeku u selu odobreno da naspe svoje privatne puteve, a za put pun vododerina zahtjev je bio odbačen. Cijelo selo se skupilo i tek onda gradonačelnik Neferović dozvoljava saniranje puta - pojašnjava Vlahović.



- Sad nam je ostao taj kamen. Uspjeli smo napraviti kompromis da zajedničkim snagama saniramo ono što je problematično, a ostatak da se odveze tamo da čovjek lakše sa svojim strojevima može doći do svojeg zemljišta. Prije se ovim putem nije moglo proći ni traktorom, vjerujem da će se nakon ove akcije moći doći osobnim automobilom do Nove Lipe. Naše selo je nekako slijepa ulica na kraju sela se završava asfalt i ide se u polje. Poljskim putevima se sada može doći od Donjih Emovaca, Nove Lipe i Novog Štitnjaka, do Kunovaca još ne, ali nastojat ćemo i to sanirati. Prohodnost putova je bitna, pogotovo u ovim proljetnim zemljanim radovima - kazao nam je na kraju Vlahović.

Požeški gradonačelnik Vedran Neferović odgovara kako je to samo jedan u nizu problema s DUUDI-jem, kao i da će pomoći mještanima oko uređenja igrališta kad se riješi pitanje vlasništva čestice. U redosljedu nasipanja puteva ne vidi problem.

- Što se tiče odnosa prema DUUDI-ju, Grad ima nekoliko slučajeva gdje je vlasnik Republika Hrvatska, a trenutno ih koristi netko drugi. Taj problem imamo na nekoliko lokacija na području Požege i to ćemo zajedno rješavati. Dinamika rješavanje tog problema ne ovisi samo o Gradu. Moramo biti svjesni da zbog sporosti DUUDI-ja mnoge investicije u Hrvatskoj stoje, a tako je i u slučaju manje značajnih čestica. Kod mene i kod mog zamjenika, gospodina Pilona, mještani su dolazili u nekoliko navrata i interesirali se o nasipanju. U sklopu redovnog programa održavanja je odobreno 200 kubičnih metra za ova dva puta. Ne vidim ništa problematično u tome koji je prvi put odobren, jer je riječ o nekoliko dana razlike. Također, nije riječ o privatnom putu. Normalno da ćemo pomoći oko opremanja igrališta kao i u drugim dijelovima grada, ali prvenstveno moraju shvatiti da je postupak u DUUDI-ju izuzetno spor. Velike probleme je imao i investitor koji je na ulazu u Požegu želio raditi trgovački centar, a da ne govorimo o česticama poput ove koju spominjete - odgovorio je Neferović.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI