Sirius protiv uklanjanja gnijezda; Neferović planira unajmiti sokolove

Vatrogasci skidaju gnijezda vrana s drveća
(FOTO: Lidija Galić)

24.03.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 11565

I dok se stanovnici Zvonimirove ulice u Požegi već godinama žale na probleme koje im stvaraju vrane u Zvečevačkom parku, Udruga Sirius protivi se skidanju njihovih gnijezda. Na to su, kažu, upozorili i požeškog gradonačelnika Vedrana Neferovića.

- Shvaćamo da je to problem stanovnika koji žive u neposrednoj blizini parka. Smatramo da je potrebno riješiti ovo pitanje i molili bi informaciju na koji način i gdje je zamišljeno preseljenje vrana. Rušenjem njihovih gnijezda preseljenje se ne može izvršiti jer ptice ne odlaze za gnijezdima. Više je razloga zbog kojih su se vrane naselile baš u ovaj park, a to su blizina polja, silosa, neurednost čovjeka, a jedan od razloga je zasigurno jer ovdje nemaju prirodnih neprijatelja - ističu u svom pismu.

Smatraju da se problem može riješiti na puno civiliziraniji i humaniji način te  primjerice, naseliti prirodne neprijatelje kao što su sokolovi i jastrebovi, a jedan od najbolji načina je elektronički uređaj koji bi se ugradio i na taj način prisilio vrane da potraže drugo stanište.


- Rušenjem 50 gnijezda u mjesecu ožujku, kad su jaja već položena, Grad Požega je počinio ekocid i prekršio zakon, a stvoreni su i materijalni troškovi - zaključuju u svom pismu članovi Udruge Sirius.


- Ovaj problem je prisutan već godinama i ljudi nam se neprestano žale na to. U parku se jednostavno ne može biti, a posebno nas zabrinjava to što se vrane zalijeću u djecu koja se tamo igraju - rekao nam je gradonačelnik Vedran Neferović.

Kaže da intenzivno rade na pronalasku najboljeg i najhumanijeg rješenja, a jedna od opcija koja se razmatra je unajmljivanje sokolova koji su prirodni neprijatelji vrana.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI