¨Prošlu godinu je bolje zaboraviti. Urod je bio desetkovan, a cijena prepolovljena¨

Robert Krnčević
(FOTO: Aleksandar Grlić)

28.02.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 4524

Udruga "Požeški šljivari", koja okuplja voćare s područja Požeško-slavonske županije održala je u četvrtak u prostorijama Hrvatske gospodarske komore u Požegi izvještajnu skupštinu na kojoj su raspravljali što je odrađeno prošle godine i kakvi su planovi za iduću. Prema riječima predsjednika udruge Roberta Krnčevića, prošla godina je bila katastrofalna. Na skupštini je bilo oko 80 voćara, a sudjelovao je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

- Napravili smo sve, ali problem je bio što voće nije imalo adekvatne šećere, odnosno suhu tvar pa se nije mogla postići dobra cijena. Osim što nije bilo roda, uz to je bila i izuzetno niska cijena. Urod je podbacio za 90 posto od nekakvih uobičajenih količina. Cijena je pala za 50 posto, to je ogroman gubitak ne samo kod šljive, nego i kod jabuke i kruške. Imamo oko 300 hektara voćnjaka na kojima samo proizveli 300 tona, a normalan urod je 3.000 tona. Pretprošle godine smo imali suradnju s kupcima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ove godine ne možemo izvoziti kad kvaliteta ne odgovara. Ostali smo u kontaktu i taj projekt ide dalje. Nadamo se da će ova godina biti bolja i da ćemo vratiti sve što smo izgubili - izjavio nam je Robert Krnčević, predsjednik udruge.

- Od projekata koje mislimo još raditi, tu je hladnjača na prostoru Pleternice i Poljoprivredno-prehrambene škole. Tu je i daljnja suradnja s akademskom zajednicom s ciljem podizanja kvalitete voća i poluproizvoda i proizvoda te što većim prelaskom proizvođača na eko proizvodnju - dodao je Krnčević.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI