¨Nekad sam bio branitelj, a danas socijalni slučaj. Nitko me ne želi ni zaposliti¨

Stjepan Franjetić
(FOTO: Lidija Galić)

25.02.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 15977

"U rujnu prošle godine sam u požešku Udrugu dragovoljaca i veterana Domovinskog rata odnio zamolbu za jednokratnu novčanu pomoć. Do danas nisam dobio nikakav odgovor, a kamoli kakvu pomoć", požalio nam se 60-godišnji Stjepan Franjetić iz Cerovca u općini Jakšić, koji je od 1991. do 1997. godine bio hrvatski branitelj, a danas živi od 800 kuna socijalne pomoći.

-




- Više od 1.300 dana proveo sam samo na pakračkom području, a ostatak na području Požeštine i na Papuku. Otišao sam u rat u najboljim godinama. Želio sam to jer morali smo obraniti domovinu. Od rata mi je iz dana u dan sve teže jer sam sve stariji, a primanja sve manja. Najprije sam dobivao oko 1. 500 kuna pomoći kao hrvatski branitelj. Danas je to 800 kuna socijale – dodaje Stjepan.


Tu i tamo, kaže, poslužuje zidare, ali i oni imaju sve manje posla pa ga sve rjeđe zovu.

- Lani sam za cijelu godinu možda uspio zaraditi oko tisuću kuna. S 800 kuna jedva preživljavam. Platim struju, kupim hranu i ako mi ostane 100 kuna mjesečno. Stalno negdje tražim posao, ali svi mi kažu da ne trebaju nekog sa 60, već sa 30 godina. Tko će mene više zaposliti? - ogorčen je.

Živi u trošnoj kući od prijesne cigle, bez kupaonice i sanitarnog čvora. Rupe u zidovima su već tolike da kroz njih ulaze zmije i štakori. U dvorištu je Stjepan prije rata počeo zidati novi dio kuće, ali novca danas nema i prisiljen je živjeti u neljudskim uvjetima.





- Kako sam skinuo uniformu nitko i ne pita za mene. Znaju svi kako živim, ali danas nikom više ne trebam. Prolaze mi dani u ovo malo dvorišta i grizem se što me nitko više ne želi zaposliti. Što je meni preostalo? Nikom više ne trebam. Ma da me barem netko pita kako mi je i obiđe me. Poludim kad mi dođu neki i kažu: "Baš tebe briga, ti si u mirovini". Ma kakvoj mirovini, nemam ni za kruh! Uredio bih ja malo tu kuću, pokrpao barem rupe, ali nemam od čega. Nekad sam bio branitelj, a danas sam socijalni slučaj – ogorčen je, ljut i tužan u isto vrijeme Stjepan.





Stjepanu je potrebno sve: posao, novac, pomoć da završi kuću koju je počeo graditi. Ako mu želite pomoći, njegova je adresa Cerovac 38.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI