Poslovne knjižnice - ključni čimbenik u restrukturiranju gospodarstva

Marija Cvetnić Kopljar
(FOTO: Aleksandar Grlić)

13.02.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 6327

Predstavnica Veleposlanstva SAD-a Marija Cvetnić Kopljar posjetila je danas Gradsku knjižnicu u Požegi i darovala joj 12 knjiga koje je Washington post izdvojio najbitnijim naslovima o američkoj radnoj kulturi. Projektu "Work with us", koji Veleposlanstvo provodi u suradnji s Ekonomskim fakultetom u Zagrebu, cilj je stvaranje poslovnih knjižnica koje bi trebale poticati gospodarstvo diljem Hrvatske. Zrinka Udiljak Bugarinovski, voditeljica knjižnice Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, je stoga održala kratko predavanje knjižničarima, malobrojnim zainteresiranim građanima i požeškom dogradonačelniku Darku Puljašiću.

- Projekt je započeo 2013. godine. Nastojali smo prvo predstaviti kulturu rada u američkim kompanijama gdje su hrvatski zaposlenici držali predavanje učenicima i studentima o korporativnoj kulturi. Planiramo ga završiti do kraja lipnja, a potom su svi knjižničari pozvani da predlože kako kreirati poslovnu knjižnicu u svojoj sredini. Najbolji prijedlog će biti nagrađen i financijski pomognut - kaže Marija Cvetnić Kopljar, predstavnica Veleposlanstva SAD-a.

- Rezultati su zasad jako pozitivni jer nisu pozvani samo knjižničari, nego i predstavnici vlasti te poduzetnici. Knjižnica se mora prepoznati kao centar koji lokalnoj zajednici može pružiti informacije kako otvoriti tvrtku. Druga je stvar da se ljudi tu bore s velikom nezaposlenošću pa ih treba podučiti kako se piše molba za posao. Netko tko ima 50 godina ne bi trebao pisati kada je rođen nego što zna raditi. Imamo i problem s ljudima koji nisu informatički pismeni. Knjižnica može organizirati besplatne tečajeve suvremenih tehnologija. Volonterski se mogu uključiti profesori engleskog jezika i studenti i držati radionice. Te usluge su besplatne, donose znanja i zapravo pomažu zajednici da bude tržišno konkurentna - dodaje Cvetnić Kopljar.


- Glavna svrha poslovnih knjižnica je da postanu ključni faktori u restrukturiranju hrvatskog gospodarstva. U prvoj fazi bi trebale biti velika pomoć malom i srednjem poduzetništvu. Na području SAD-a i Velike Britanije su već prerasle te funkcije, pa ih sada angažiraju i industrije. Posao visokoškolskih knjižnica je educiranje budućih menadžera, a gradske knjižnice su te koje imaju doticaj sa svim građanima. Obrazovanje o tome što je zapravo biznis počinje u najranijoj dobi. Jedan tata iz škole u koju idu moja djeca je rekao da će dati otkaz i da će se baviti "sadnjom" puževa vinogradara s ciljem proizvodnje kavijara koji se na stranom tržištu u najmanjoj mjeri prodaje za 400 do 500 dolara. To je fantastična ideja koju ću ja, kao knjižničarka, sigurno prenositi. Možda nekoga potaknemo da se pokrene gospodarstvo - pojašnjava Zrinka Udiljak Bugarinovski, voditeljica knjižnice Ekonomskog fakulteta.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI