Ivan Golub predstavio svoju zbirku: ¨Muze poezije su vrlo osjetljive¨

Ivan Golub
(FOTO: Aleksandar Grlić)

05.02.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 4899

U knjižnici požeške Gimnazije danas je svoju zbirku izabranih pjesama "Pohod milosti" predstavio Ivan Golub - svećenik, pjesnik, povjesničar i teolog. "Pohod milosti" sadržava izbor iz niza autorovih pjesničkih zbirki među ostalim i nikad objavljenom "Zvijezde i suze" s kojom je osvojio nagradu na posljednjim Cesarićevim danima, tako da ovaj autor već ima veze s Požegom. Poprilično posjećeno predstavljanje je organizirao požeški ogranak Matice hrvatske u sklopu Dana Matice hrvatske.

- Bilo je pomalo neobično. Nisam se mislio javiti, a dobio sam poziv. Dan prije nego što je istekao rok, pomislio sam da se javim. Nazvao sam organizatore i pitao ih je li taj dan uračunat u natječaj. Kad su mi odgovorili potvrdno, onda sam poslao pjesme poštom žurno da stignu idućeg dana. To je bilo u siječnju 2012. godine, jedne noći sanjao sam da pjevam "Tebe Boga hvalimo" i potkraj sljedećega dana zove me profesor Mirko Ćurić i kaže mi da sam dobio nagradu "Dobriša Cesarić", onda mi je jasno bilo zašto sam sanjao taj san. Onda sam došao u Požegu, bilo je to stvarno neobično, ovisilo je sve o jednom danu - opisao nam je Ivan Golub kako je dobio nagradu s imenom požeškog pjesnika.

- To je vedra zbirka poezije čiji moto sve kazuje, a moto je "Suze su Jakovljeve ljestve od zemlje do zvijezda". Ljestve su one s kojima su anđeli silazili s neba na zemlju i obratno. Sva je u znaku suza i zvijezda, imam jedan stih od davnih dana "Ruka u zvijezdi i korak u zemlji, to je čovjek." Danas predstavljam "Pohod milosti". Unutar tih izabranih pjesama nalazi se i izbor iz "Suza i zvijezda". Pišem još od gimnazijskih dana, nema skoro dana da me ne takne koji stih i to u vrijeme i "nevrijeme". Kad se raspremim, idem spavati, eto to sad mi dođe neki stih. Jurim bos da ih napišem jer dok se obučem, odu stihovi. Muze poezije su vrlo osjetljive. U zbirci se nalaze pjesme sve do najnovijih iz prošle ili pretprošle godine. Naslov je takav jer je čitav život zapravo jedan pohod milosti, a milost znači naklonost, prijateljstvo, prijateljstvo Božje - rekao nam je pak autor o zbirci koju je danas predstavio.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI