Osim za obnovu kuća, država će davati potporu za kupovinu automobila i bijele tehnike

Mario Klobučar, voditelj službe za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
(FOTO: Lidija Galić)

03.02.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 10830

Fond za energetsku učinkovitost u travnju će raspisati 36 novih poziva i natječaja kojima će sufinancirati oko deset tisuća projekata energetske učinkovitosti i zaštite okoliša.

Potporu će osigurani u visini od 40 do 80 posto bespovratnih sredstava. Za tu je namjenu osigurano 600 milijuna kuna, a ukupna vrijednost projekata premašit će 1,2 milijarde kuna.

- Iz prošlih godina nastavljamo s energetskom obnovom višestambenih objekata i uvodimo novi javni poziv namijenjen sufinanciranju uređaja za individualno mjerenje potrošnje toplinske energije. Za te je natječaje osigurano 100 milijuna kuna – istaknuo je danas u Požegi Mario Klobučar, voditelj službe za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.





Nastavlja se i s potporama obnove obiteljskih kuća, no pod značajno jednostavnijim uvjetima.

Građani se od ove godine izravno mogu javiti u Fond, bez obzira s kojeg područja dolaze. Cilj je obnoviti 10 tisuća obiteljskih kuća za što je osigurano više od 300 milijuna kuna. Potpore će se kretati od 40 do 80 posto.

- Ove ćemo godine po prvi puta sufinancirati kupovinu energetski učinkovitih kućanskih uređaja, bijele tehnike energetskog razreda A+++ s iznosom od 500 do 800 kuna po uređaju. U planu je sufinancirati oko deset tisuća takvih uređaja. Nastavljamo i sa sufinanciranjem kupovine hibridnih i električnih vozila. Lani smo ih sufinancirali više od 400, a toliko planiramo i u ovoj s iznosima od 30 do 70 tisuća kuna - dodao je Klobučar.



Kao najveći problem do sada se ispostavljala opsežna dokumentacija koju je trebalo prikupiti da bi se ostvarilo pravo na sufinanciranje.

- Fond je to prepoznao i nismo bili zadovoljni s dinamikom provedbe jer lani je od šest tisuća objekata za koje je odobreno sufinanciranje odobrenog realizirano samo njih pet posto. Zbog toga će dokumentacija biti značajno jednostavnija, na razini obrazaca i moći će je ispuniti svaki građanin, bez obveze dostavljanja projektne dokumentacije i energetskih certifikata – pojasnio je Klobučar.

Zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza naglasio je da novac namijenjen za navedene projekte nije novac poreznih obveznika već dolazi iz EU.




Uz građane, na natječaje i javne pozive moći će se javiti jedinice lokalne samouprave, a ove godine bit će objavljen i natječaj za komercijalne zgrade, odnosno hoteli, trgovački centri, skladišta, ugostiteljski objekti, poslovne zgrade i banke. Kreću i javni pozivi i natječaji predviđeni za projekte zaštite okoliša koje provode organizacije civilnog društva, braniteljske zadruge i obiteljsko poljoprivredna gospodarstva, te za obrazovne i istraživačke aktivnosti na području zaštite okoliša i energetske učinkovitosti. Bit će raspisan i natječaj za obnovljive izvore energije u turizmu.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI