¨Podjela na naše i vaše uzrok je sukoba Srba i Hrvata u Pakracu¨

Biskup Antun Škvorčević i episkop Jovan Ćulibrk
(FOTO: Požeška biskupija)

26.01.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 6224

U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, u Pakracu je u subotu održano središnje ekumensko slavlje za jedinstvo kršćana u Požeškoj biskupiji. Na molitvi su uz vjernike sudjelovali kanonici požeškog kaptola i svećenici pakračkog dekanata na čelu sa župnikom Matijom Jurakovićem, a predvodio ju je požeški biskup Antun Škvorčević sa slavonskim episkopom Jovanom Ćulibrkom u čijoj pratnji su bili pakrački paroh Đorđe Teodorović i đakon Milan Tomašević.



Požeški biskup je izrazio zadovoljstvo jer su se brojni Pakračani pridružili molitvi za jedinstvo kršćana te poželio dobrodošlicu episkopu Jovanu kojem je ovo prvo sudjelovanje na događaju u katoličkoj crkvi.


- Taj čin prepoznajem kao očitovanje uzajamnog poštovanja i otvorenosti za zajedničko evanđeosko nastojanje oko liječenja rana što ih je ostavila nedavna prošlost u Pakracu i šire u Hrvatskoj. Pozivam nazočne da otvore svoja srca Bogu te se pokaju za sve ono što je u njima nemoćno i nesposobno za njega, da ekumensko molitveno slavlje bude zajedništvo iskrenosti, plemenitosti i dobrohotnosti u Isusu Kristu - rekao je biskup Škvorčević.




- Podjela na naše i vaše, strah prihvatiti drukčijeg, međusobno nepovjerenje, jedan je od najvažnijih uzroka sukoba između Srba i Hrvata u Pakracu i Hrvatskoj u kojem su svi bili gubitnici. Današnja zajednička molitva je otvaranje mogućnosti Isusu Kristu da prođe kroz našu pakračku i hrvatsku Samariju, te kao sa Samarijankom otvori s nama razgovor o našim podjelama, strahovima i uzajamnim ranjavanjima, ohrabri nas da jedni druge prihvatimo u različitostima kao bogatstvu koje nam je darovao sam Bog - dodao je biskup.



- Unatoč teškoj životnoj situaciji u kojoj se nalazimo, ali jedinoj koju imamo, u vjernosti Isusu Kristu trebamo nastojati jedni druge ljubiti, jer samo tako možemo doći do kraljevstva nebeskoga koje je cilj i pravoslavnima i katolicima - zaključio je episkop Jovan.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI