¨Najbolnije mi je na suđenjima bilo gledati mlade ljude koji se drogiraju¨

Ljubica Terzić porotnica je već 20 godina
(FOTO: Lidija Galić)

19.01.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 7330

- Najteže mi je bilo u slučajevima kad se sudilo mladima koji su bili u paklu droge, drogirali ali i uzgajali drogu. Strašno mi je teško bilo gledati te mlade ljude, studente, u kakvom stanju dolaze na sud. To mi je na suđenjima bilo najbolnije i najtužnije – prepričava svoje porotničko iskustvo Ljubica Terzić iz Pleternice. Porotnica je već dvadeset godina, a danas je ponovno prisegnula na tu dužnost.






Prilikom donošenja presude, kaže, vodi se prije svega ljudskim vrijednostima, a za porotnike smatra da obavljaju ozbiljan i častan posao.


Prvi je put prisegu za porotnicu položila Mateja Đaković iz Požege.



- Bit će to za mene jedno novo iskustvo. Studiram upravno pravo i nešto već znam. Tata mi je pravnik i uz njega mi je to postalo zanimljivo. Svjesna sam da ću morati donositi teške odluke, ali uvijek ću se voditi istinom, kakva god ona bila – kaže Mateja.

Prisegu je danas u velikoj županijskoj vijećnici položilo 67 sudaca porotnika od kojih 20 za mladež.

- Od vas se očekuje nepristranost, neovisnost, promišljenost i učinkovitost. U obnašanju svoje funkcije morate paziti da ne padnete pod utjecaj političkih interesa te uvijek morate čuvati svoje dostojanstvo i ugled suda i sudbene vlasti. Ravnopravno ćete sudjelovati sa sucima u odlučivanju o ljudskim sudbinama, krivnji i izricanju kaznenih sankcija. Svojom logikom, životnim i radnim iskustvom i stavovima možete usmjeriti suce na donošenje pravične i zakonite odluke – poručila je porotnicima Snježana Polgar, predsjednica Općinskog suda u Požegi.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI