Ovo su htjeli sakriti od vas: Ovako Kasana dijeli gradski novac

Gradonačelnik Vinko Kasana (lijevo) i njegov zamjenik Slobodan Katunar
(FOTO: Mario Barać)

17.12.2014. | Mario Nakić
Pregleda: 13208

Proračun Grada Lipika za 2014. godinu rebalansom je na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća smanjen s planiranih 27,6 na 21,7 milijuna kuna. Na istoj je sjednici usvojen i proračun za 2015. godinu koji će, prema prijedlogu gradonačelnika Vinka Kasane, iznositi oko 20,3 milijuna kuna.

Dok se štedi na rashodu za Gradsko vijeće (smanjenje za 50 posto) te na Jedinstvenom upravnom odjelu, Ured gradonačelnika je povećao svoje troškove. Rebalansom je povećano financiranje Lipičke razvojne agencije Lira čija je primarna djelatnost nakladništvo internetskog portala i mjesečnika u službi gradske vlasti. Tako će Lira za 2014. godinu dobiti 212.500 kuna, a isti iznos iz gradskog proračuna joj je namijenjen i u 2015. godini. Podsjetimo, prilikom osnivanja Lire gradonačelnik Kasana je najavio kako će se razvojna agencija vrlo brzo početi sama financirati iz vlastitih prihoda, međutim, to se očito još nije dogodilo niti je u planu. Predsjednik Gradskog vijeća Ivan Molnar, pak, tvrdi da će se to promijeniti.

Strganac: Proračun je planiran iznad realnih mogućnosti


- Mi smo pozvali sve naše gospodarstvenike i rekli im da će naša razvojna agencija za njih raditi projekte i aplicirati ih na fondove potpuno besplatno. Oni su oduševljeni. Dosad smo povukli preko 9 milijuna kuna iz raznoraznih fondova, nadam se da će se tako i nastaviti jer ovaj proračun je razvojan i održiv samo onoliko koliko povučemo novca iz fondova - rekao je Molnar, inače nezavisni vijećnik, koji je podržao prijedlog proračuna gradonačelnika Kasane.


S njim se, pak, ne slaže HSS-ov vijećnik Vinko Strganac.

- Unazad već 10 ili više godina naš se proračun uvijek planira iznad realnih mogućnosti s najvećim sredstvima koja se troše na plaće djelatnika koji rade u gradskoj upravi i ustanovama. Još lani sam predlagao amandmane na moguće uštede kako bi se moglo potaknuti gospodarstvo, no to je glatko odbijeno uz podsmijeh. Međutim, nakon što je prošlo pola godine i sam gradonačelnik je rekao da ćemo morati provesti neke nepopularne mjere kako bismo nadomjestili nedostatak u proračunu. Tako da su povećali komunalnu naknadu uz obrazloženje da je Grad kupio park koji treba održavati. Dio tog parka će se najvjerojatnije prodati pa sam predložio da sad smanjimo komunalnu naknadu. To ne dolazi u obzir. Najznačajniji dio sredstava iz proračuna troši se na održavanje zaposlenih ljudi i njihove režijske troškove koje potroše kroz plin, vodu, struju, internet i tko zna što sve drugo. Jako slabo se ulaže u gospodarstvo, dovršavaju se samo neki davno započeti projekti, ali to je na bazi svega 5 do 10 posto proračuna - ustvrdio je Strganac.

Ciganović: Sredstva od pojedinih udruga bi trebalo preusmjeriti na gospodarstvo

Grad planira u 2015. godini uložiti 1,5 milijuna kuna u izgradnju poduzetničkih zona, a isti iznos namijenjen je i razvoju turizma. Za dvorište reciklažnog otpada namijenjeno je 1,8 milijuna kuna.

Vijećnica Daliborka Ciganović (SDP) ukazuje na nelogičnu raspodjelu novca kulturnim, braniteljskim i sportskim udrugama. Tako je lipički nogometni klub, koji se natječe u 3. županijskoj ligi i nagodinu bi trebao prijeći u 2. ŽNL, dobio 176.000 kuna i još 74.000 kuna donacije za školu nogometa i seniore, a Udruga navijača je za organizaciju zimskog malonogometnog turnira dobila 55.000 kuna. ŽRK Lipik je za natjecanje u međužupanijskoj ligi dobio 70.000 kuna, a novost je nedavno osnovana Sportsko atletska udruga, čiji je predsjednik ujedno urednik na listu i portalu u vlasništvu Grada Lipika, za koju je otvorena nova stavka i rebalansom u 2014. dodijeljeno preko 40.000 kuna.

- Mislim da bi se donacije udrugama trebale uvelike srezati jer takvo je vrijeme došlo i one mogu tražiti druge načine financiranja i putem sponzora i fondova. Od toga bih izuzela udruge osoba s invaliditetom, koje su, u odnosu na neke sportske udruge, dobile stvarno mizerna sredstva od nekoliko tisuća kuna - rekla nam je SDP-ova gradska vijećnica Daliborka Ciganović. - U isto vrijeme povećana je komunalna naknada i doprinosi. Mi bismo danas trebali gledati da potaknemo proizvodnju i poduzetništvo. Umjesto tolikog novca za pojedine udruge, bolje bi bilo smanjiti komunalnu naknadu i doprinose, ili čak poduzetnike-početnike u početku potpuno osloboditi tih troškova što bi za ovih nekoliko malih firmi, koje na našem području još posluju, značilo puno - primijetila je Ciganović.

"Da nema Ronka i njegovog animoziteta prema Huški, Lipik ne bi dobio veteranski centar"

Jučer je na sjednici bilo dosta riječi i o najavljenom projektu tvornice stakla zbog koje je Grad izmijenio prostorni plan. Vladajući se nadaju velikom ulaganju i zapošljavanju dok je oporba skeptična po pitanju vjerodostojnosti investitora. Burno je bilo na relaciji Ciganović-Kasana kada je na red došla tema Veteranskog centra jer je SDP-ova vijećnica rekla gradonačelniku da veteranskog centra u Lipiku ne bi bilo da nema Ronka i njegovog animoziteta prema Huški (gradonačelniku Pakraca, op.a.).

Dodajmo tome još da 034portal nije dobio nikakav poziv niti obavijest o održavaju jučerašnje sjednice iz Grada Lipika. Predsjednik vijeća Ivan Molnar tvrdi da on ne zna zašto poziv nismo dobili i da je to trebala učiniti tajnica u Gradu. Možemo samo pretpostaviti da HDZ-ova gradska vlast nije htjela da naši čitatelji pročitaju što se na sjednici zbivalo i kako se troši gradski novac.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI