Caritas im obnavlja kuću: ¨Zahvalan sam svima koji pomažu¨

Antun Dravec
(FOTO: Anđelko Banović)

17.12.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 14372

Caritas Požeške biskupije trenutno potpuno obnavlja četiri najaviše stradale kuće u Gradcu pored Pleternice, a u još 90 nastradalih kuća tijekom svibanjskih poplava, uređeni su podovi, nabavljena bijela tehniku i namještaj. Gradilište i četiri obitelji je posjetio i požeški biskup Antun Škvorčević koji je s njima podijelio radost što će Božić moći dočekati u obnovljenim domovima. Samo u jednoj kući će radovi malo dulje potrajati zbog problema sa statikom, no i tu će se obitelj brzo moći potpuno useliti.

- Prije dva tjedna smo započeli radove na četiri objekta. Tri će biti završena za par tjedana ako nas vrijeme posluži, nadamo se do Božića. Dva objekta su skoro gotova uz maksimalni angažman, radilo se subotom i produženo da se ljudima što prije omogućimo normalan život i da mogu useliti u prostorije nastradale od poplava. Malo je specifično to da se istovremeno odvija posao i život ljudi koji žive u tim objektima. Samo je u jednoj kući bilo problema. Napravljena je od prijesne cigle i došlo je do urušavanja dijela zida. Tu imamo malo zahtjevnije zahvate u smislu statike, ali to nije ništa nerješivo. Samim time je došlo do propadanja krovišta, a imamo i priključak javna rasvjete na krovu. Tražili smo suglasnost HEP-a i Grada Pleternice da se to izmjesti. Mislim da će ovaj tjedan to biti riješeno i onda će radovi krenuti punim intenzitetom. Nadamo se da će i ta obitelj moću useliti nešto poslije Nove godine - pojasnio je Krešimir Krizmanić, voditelj Projekt inženjeringa, tvrtke koja izvodi radove.




Jedna od kuća koje se obnavljaju punom parom je i ona obitelji Dravec. Antun, njegova supruga Snježana i najmlađi sin jedva čekaju da se završe radovi. Već dva tjedna žive u suživotu s radnicima pa ih je nekad u kući i desetak. U poplavama su dvaput u ovoj godini teško nastradali. Antun je prije šest godina teško ozlijedio kralježnicu, a oboje su nezaposleni, tako da njihovim nevoljama nije kraj.


- Radnici rade već dva tjedna, evo upravo pokrivaju krov. Kako se ne bih veselio? Moramo se povremeno seliti kako se obnavlja neka prostorija, ali sve funkcionira. Kada sam prvi put sve sam žbukao, svaki dan sam išao u bolnicu na blokade kralježnice. Sada izbijaju sve zidove do metar i pol visine, ožbukat će to kako treba. Naša kuća je bila jedna od najoštećenijih u poplavama. Zidovi su totalno uništeni, namještaj nam je bio dvaput uništen. Kuća nam je prvi put bila 12 dana pod vodom, a drugi dva dana. Šteta je bila ogromna. Sve što smo dobili polovno je bilo opet poplavljeno - kazao nam je Antun Dravec.





- Pokazalo se da ima dobrih ljudi. Od Caritasa smo dobili bijelu tehniku, samo nam nedostaju donji elementi za kuhinju i bio bih zahvalan ako bi nam ih neko donirao. U kući nas živi troje: supruga, najmlađi sin i ja. Tu su često i unuci koji su malo kod nas, malo kod starijeg sina. Bio bih zahvalan nam ako netko može pokloniti kakvo staro računalo ili laptop sinu koji ide u treći razred. Na poslu mi je stradao treći kralježak kad sam pao prije šest godina. Imam 54 godine i mogao bih raditi da nije bilo nezgode na poslu. U obitelji živimo samo od socijalne pomoći. Volio bih da mi barem supruga može dobiti bilo kakav posao. Radila je razne poslove, išla je brati duhan i metlice, a radila je i kao čistačica. Odonda nemamo skoro nikakva primanja - zamolio je Dravec.





- Hvala dobrim ljudima, prijateljima koji su nam dali namještaj, Caritasu koji obnavlja kuću i radnicima koji prekovremeno rade samo da što prije uselimo, ali nama će i nakon toga biti teška situacija. Supruga Snježana ima 50 godina i spremna je raditi bilo što. Oboje nismo nikad birali posao i to bi nam bila najveća pomoć - dodao je na kraju Antun.

Ako želite pomoći obitelji Dravec, možete ih kontaktirati na telefon 098/970 0442.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI