Čekaju odgovor države: ¨Samo da nam krov ne ubije djecu¨

Ivica i Zdenka Turkalj pred kućom u Radovancima
(FOTO: Lidija Galić)

04.12.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 7067

Pune tri godine obitelj Turkalj iz Radovanaca nedaleko Velike čeka na svoj novi krov nad glavom. Birokracija je ta zbog koje još uvijek žive u više od sto godina staroj kući koja bi se svakog dana mogla srušiti.

- U kući s tri sobe od 1992. godine živi nas sedam. Uz mene i suprugu tu su i dva sina, snaha i dvoje dječice starosti sedam i pet godina. Djeca su bolesna i svakih šest mjeseci moraju putovati u Zagreb kod liječnika. Nemamo vodovod ni kupaonicu. Koristimo vodu iz bunara, a ljeti nam je dovoze vatrogasci jer smo na brdu pa se zna dogoditi da bunar presuši – prepričava Ivica Turkalj pokazujući u kutu srušene dvorišne zgrade "varaniju" u kojoj griju vodu te je nose u kuću kako bi se okupali.







Ivica je prije radio u Kamen-ingradu. Danas nitko u obitelji nije zaposlen i žive od 2.900 kuna socijalne pomoći. Upravo je požeški Centar za socijalnu skrb prvi krenuo u rješavanje njihovog problema, no kako se ništa ne miče s mjesta već tri godine, predložili su Turkaljima da si nađu privremeni podstanarski stan, za koji Ivica kaže da nemaju od čega plaćati.





- Najviše se u cijeloj priči angažirao načelnik općine Velika Vlado Boban. On je čak našao rješenje, kuću u Radovancima na broju 17, koja je u vlasništvu države. Nekoliko je puta bio u Agenciji za upravljanje državnom imovinom u Zagrebu. Ni njemu nije jasno zašto se ništa ne rješava, a kuća u koju bi trebali preseliti već je urasla u travu – dodaje Turkalj.



Kaže da su pomoć zatražili i od župana Alojza Tomaševića, ali rješenja još nema.

-Pogledajte kako je kuća ispucala, unutra curi, a najgore je kad puše jak vjetar. Onda uopće ne spavam, već strahujem da će se sve srušiti na dječicu – požalio nam se Ivica.

On i njegova obitelj izgubili su već svaku nadu da će rješenje o stambenom zbrinjavanju, koje su dobili još prije tri godine, konačno biti realizirano. Dom u koji bi trebali preseliti za sada još uvijek mogu samo gledati dok prolaze kroz selo, a sve je izvjesnije da je pred njima još jedan Božić i neizvjesna zima bez ogrjeva, tople vode i sigurnog krova nad glavom. Jer, kako nam je nekoliko puta ponovio Ivica, ovaj sadašnji neće još dugo izdržati.

- Samo da nam krov ne ubije djecu – ponavljaju na kraju zabrinuto Ivica i supruga Zdenka.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI