¨Lipik je multikulturalna sredina. Strani jezici će djeci pomoći u životu¨

Klaudija Kovač, ravnateljica Osnovne škole Lipik
(FOTO: Mario Barać)

02.12.2014. | Mario Barać
Pregleda: 19721

Osnovnu školu Lipik pohađa 274 učenica i učenika od 1. do 8. razreda i među rijetkim su osnovnoškolcima koji se mogu pohvaliti da u takoj relativno maloj školi mogu učiti čak pet stranih jezika. Uz engleski jezik, koji je u redovnoj nastavi, lipički učenici mogu kao izborne predmete odabrati njemački, talijanski, francuski pa čak i češki jezik.

Priprema za EU projekt mobilnosti

- Lipik je multinacionalna i multikulturalna sredina i mi naše učenike kroz ovakav vid nastave pripremamo za projekt Europske unije - program za mobilnost kojem se okrećemo, a koji podrazumijeva i uključuje razmjenu djece, učenika i učitelja. Poznavanje stranih jezika će im itekako pomoći u provedbi tog programa koji je u našoj školi u jednom dijelu već provodi. Učenici koji uče francuski jezik redovno posjećuju francuski gradić Coucy le Chateau koji je grad prijatelj Lipika, a učenici koji uče talijanski jezik putuju u Italiju u organizaciji Zajednice Talijana Lipik - pojašnjava Klaudija Kovač, ravnateljica lipičke osnovne škole i dodaje kako izborne strane predmete učenici uče 2 školska sata tjedno, osnosno 70 sati u školskoj godini.


Uz engleski, najpopularniji njemački jezik


Prema podacima koje smo dobili od pedagodinje Romane Štimac, najviše učenika, njih 63, uče njemački jezik i raspoređeni su u 5 grupa učenika od 4. do 8. razreda. U pet grupa raspoređeno je i 47 učenika koji uče talijanski jezik, dok francuski jezik u 2 grupe uči 15 učenika. Posebnost lipičke škole je što 8 učenika pohađa nastavu češkog jezika i kulture i to po modelu C-obrazovanja na jeziku i pismu nacionalnih manjina, koje provodi Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.



- Najvažnije je da naše učenike naučimo komunikaciji na stranom jeziku, s ostatkom Europe i svijeta, što će im olakšati brojne životne situacije koje su pred njima. Na taj način stvaramo i pretpostavku da možda u budućnosti mlade iz drugih zemalja dovedu u Lipik - kaže pedagoginja Štimac.

U lipičkoj osnovnoj školi tradicionalno obilježavaju Europski dan jezika, brojne priredbe i programi izvode se i na stranim jezicima, a ove školske godine provode projekt "Nacionalne manjine našeg kraja - šarolik mozaik zavičaja".

Učiteljice Kristina Dundović i Jadranka Šimunović - Katunar predaju engleski jezik, talijanski jezik poučava Marija Puškarić, njemački Edo Fekete, a francuski Ana Švandrlik. Češki jezik i kulturu predaje Dana Stakor koja, osim Lipiku, predaje još u Međuriću, Siraču i Šibovcu.



Stakor: Češki jezik sve manje u upotrebi

- Iako je na ovom području češka nacionalna manjina brojna, češki jezik se polako briše iz upotrebe pa smo 2006. napravili anketu da vidimo kakav je interes među roditeljima da djeca uče jezik njihovih predaka. Rezultati su bilo dobri, poslali smo ih u ministarstvo i dobili pozitivan odgovor pa češki jezik i kulturu, kao izborni predmet, u lipičkoj školi imamo od rujna 2006. godine, tri školska sata tjedno. Iskustva su uglavnom pozitivna jer nemamo standardan način učioničke nastave nego djecu pokušavam, kroz, igru, pjesme, igrokaze, recitacije, poučiti ne samo češkom jeziku nego i narodnim običajima - pojašnjava učiteljica Stakor.



Do prije 13 godina je živjela u gradiću České Budějovice, nakon čega se udala i doselila u Lipik. S hrvatskim jezikom nije imala problema i brzo ga je savladala.

- Broj djece koja pohađaju nastavu na češkom varira, u samom početku sam imala i grupe od po 12 djece, a danas ih je 4 u grupi nižih razreda, od 1. do 4. i isto toliko u drugoj grupi, učenika od 5. do 8. razreda. Sada se bližimo blagdanu Božića pa učimo o starim češkim običajima, posebno o Ježíšeku - malom Isusu koji na Badnjak, 24. prosinca djeci donosi darove - pojašnjava učiteljica Stakor.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI