Dužan 3 mil. kn Poreznoj: ¨Država me dovela na prosjački štap¨

Drago Barić
(FOTO: Aleksandar Grlić)

04.11.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 21814

Priča Drage Barića iz Kutjeva jedna je od većih tragikomedija u novijoj hrvatskoj povijesti. Prije 12 godina se prijavio na natječaj za završetak sportske dvorane u Pakracu i dobio posao vrijedan 7,5 milijuna kuna na natječaju između 14 tvrtki. Uspješni obrtnik koji je zapošljavao sedam ljudi sada je dužan državi tri milijuna kuna poreza i nalazi se na "crnoj listi" Porezne uprave, a nije ni kriv ni dužan.

Ima pravomoćnu presudu Općinskog suda u Daruvaru iz 2007. godine kojom je dokazano da je krivotvoren njegov potpis kako bi se nastavili radovi vrijedni 3,5 milijuna kuna koje nikad nije izvršio jer nije bio plaćen, ali Poreznoj upravi je svejedno i samo mu zaračunavaju kamate. Da situacija bude apsurdnija, država mu je dugovala 150.000 kuna za povrat poreza.

- U ugovoru je pisalo da se plaća po privremenim situacijama. Kad mi Grad nije po prvi put isplatio situaciju, obustavio sam radove. Umjesto da raskinu ugovor i traže novog izvođača, krivotvorili su moj pečat i potpis. Nastavili su raditi i napravili mi obavezu od 750.000 kuna PDV-a. Pored pravomoćne presude kojom je 2007. godine dokazano da je moj pečat i potpis krivotvorio inženjer zadužen za nadzor, Porezna uprava mi do dana današnjeg nije skinula poreznu obavezu koja sada s kamatama iznosi blizu 3 milijuna kuna. Da apsurd bude veći, sporim se s Gradom Pakracom od 2003. godine za moj novac, a na kraju je ispalo da sam ja njima dužan jer tvrde su oni mene preplatili za milijun kuna, što nikako nisu mogli učiniti jer se plaća po obavljenim radovima. U ovoj državi je sve moguće i sad je taj spor na Županijskom sudu u Bjelovaru - rezimira svoju muku Drago Barić.


- Imao sam 7,5 milijuna vrijedan ugovor, završio sam faze do 4,17 milijuna kuna. Da bi se dalje nastavilo raditi, u normalnoj državi bi se trebala osnovati neovisna stručna komisija da se snimi koliko je tko napravio. Ja sam imao još 300.000 kuna dodatnih radova i zato nisu išli na osnivanje komisije nego im je jednostavnije bilo krivotvoriti pečat i potpis. Potom su mi obračunali porez na situacije 5 i 6 koje nisam uopće radio. 2003. godine sam došao u Poreznu upravu da mi se izvrši povrat oko 150.000 preplaćenog poreza, umjesto toga su mi rekli: "Ali gospodine, vi ste nama dužni 550.000 kuna". Već u svibnju sam morao odjaviti obrt jer kod njih je prvo "Plati pa se žali". Odakle meni 550.000 kuna za PDV?


- Nadzorni inženjer koji je to radio osuđen je na 9 mjeseci zatvora. Kasnije je to preinačeno u uvjetnu kaznu. Za krivotvorenje dokumenta u poslu vrijednom 3,5 milijuna kuna i nanošenje nemjerljive štete dobio je uvjetnu kaznu. HDZ je tadašnjeg gradonačelnika za te svinjarije potom nagradio mandatom u Saboru. Imam tu sve papire, pogledajte - nastavlja s nevjericom Barić.

Apsurdima u ovom slučaju nema kraja. Obrt je propisno odjavljen, a Dragi Bariću još stižu predujmi za komorske doprinose za treće tomjesečje 2014. godine. Žalio se i u Poreznoj upravi, no tamo predmet prebacuju iz ladice u ladicu. Njegova životna priča sa svakom novom riječju izaziva zgražanje nad bešćutnim birokratima kojima je čovjek samo broj. Njegov broj je 3 milijuna i negativan je. Drago je uz to povratnik iz Švicarske, a u obrt "PVC Stolarija Barić" su uložena i sredstva njegovog brata.

- Oni ne znaju čiji je to posao. Imate odjele ovrha i blokada. Ovrhe vode predmet 4-5 godina i ništa ne poduzimaju, poslije toga me upućuju Blokade. Sad kod njih idem svaki mjesec i ništa ne rješavaju iako imam pravomoćnu presudu. Meni je propalo 5 milijuna kuna kompenzacija i ne možeš nikome objasniti. Ostao sam bez ičega. Supruga mi radi kao medicinska sestra, sada sam njoj na teret. Tada sam imao i studenta. Imam dvoje djece.

- Što da ti pričam, povratnik sam iz Švicarske. Vratio sam se kada je počeo rat. Brat i ja smo uložili najprije u pilanu i onda smo krenuli u PVC stolariju. Peti u Hrvatskoj sam započeo proizvodnju takve stolarije. Razvio sam posao do toga da sam sa sedam zaposlenih radio 10 milijuna kuna prometa godišnje. Bio sam najjači mali privrednik u Kutjevu, imao sam brojne kooperante. 2002. godinu sam završio s čistom dobiti od 100.000 kuna. Dana nisam bio u blokadi. Sad su me dotjerali su me do toga da 12 godina ne radim nigdje i živim na grbači svoje supruge. Sva sreća je da nam se kuća vodi na njoj jer po našim zakonima bi mi je uzeli - kaže Drago.


Klikni na fotografiju za uvećani pregled

Drago je spreman ići i na Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu. Svjestan je da on vjerojatno neće imati koristi, no možda država obešteti njegove unuke.

- Puno prijatelja, čak i sudaca mi kaže: "Drago, ti si heroj. Treba ostati normalan poslije svega." Nekoć sam mogao pitati: "Pošto Kutjevo?", a preko noći sam ostao bez ičega ne svojom krivnjom. Prijatelji mi daju potporu i spremni su mi posuditi novac. Ako treba, idem do Strasbourga jer sam čist kao sunce, a sad je još ispalo da sam ja dužan Gradu i Poreznoj upravi. Čovječe dragi, ja sam 2002. godine automobilom napravio 120.000 kilometara, jednu trećinu noći sam prespavao u njemu. Znao sam u tjedan dana napraviti po 6.000 kilometara. Odem u Italiju, vratim se, otuširam pa idem u Slovačku gdje sam nabavljao profile. Borio sam se, ali j.. ga, doveli su me na prosjački štap. Nema razloga da odustanem, imam pravomoćnu presudu. Ako to nije dovoljno našim institucijama, vani sigurno jest - kaže na kraju Drago Barić, "kutjevački Don Quijote".






Presuda iz koje se vidi da je nadzornik lažirao Barićev potpis i pečat (klikni na fotografiju za uvećani pregled)



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI