¨Položaj slijepih u Hrvatskoj još uvijek je vrlo loš¨

Učenici medicinske škole posjetili su Udrugu slijepih i slabovidnih Pakrac - Lipik
(FOTO: Mario Barać)

16.10.2014. | Mario Barać
Pregleda: 1698

Pakrački srednjoškolci, učenici 2. razreda medicinske škole, posjetili su danas članove Udruge slijepih i slabovnidnih Pakrac - Lipik, u povodu Međunarodnog dana bijelog štapa. Učenici su u posjet slijepima i slabovidnima došli u sklopu sata komunikacijskih vještina, a predstavljena su im pomagala kojima se slijepi i slabovidni služe u svakodnevnom životu, upoznali su se i s osnovama Brailleovog pisma i ophođenja sa slijepom osobom.

Stanko Kovačić, predsjednik udruge je naglasio kako je položaj slijepih u društvu još uvijek vrlo loš.

- Po novčanim potporama namijenjenim slijepim osobama koje s te osnove mjesečno dobivaju svega 350 kuna, Hrvatska je na dnu u Europi. Imamo i problema s financiranjem udruga slijepih, prisutan je i problem zapošljavanja, u našoj sredini problem je i vrlo loša prometna povezanost kao i skupe knjige i pomagala. Jedan od problema je i neusuglašenost Ministarstva socijalne skrbi i lokalnih centara za socijalnu skrb zbog čega vrlo teško dolazimo do informacija o svojim pravima. Bez obzira na to udruga funkcionira, redovno se družimo, organiziramo i sudjelujemo na natjecanjima, a posebno smo ponosni na naše volontere - ističe Kovačić.





Udruga slijepih i slabovidnih Pakrac - Lipik ima 41 člana od čega čak troje djece u dobi od 7 godina, što je daleko iznad hrvatskog prosjeka. Prosječna starost članstva je preko 70 godina, a u udruzi su posebno ponosni što je aktivna članica i 100-godišnja Pakračanka Rozalija Šipoš.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI