U Pakracu i Lipiku ukupna šteta iznosi preko 3 milijuna kuna

Poplava u Pakracu
(FOTO: Mario Barać)

26.09.2014. | Mario Barać
Pregleda: 2053

Prema prvim izvješćima povjerenstava za procjenu šteta od elementarne nepogode, nedave obilne kiše i orkanski vjetar su na području Pakraca i Lipika prouzročili štetu od oko 3,1 milijun kuna.

Nakon što je 16. rujna proglašena elementarna nepogoda, do 23. rujna je pakračko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda zaprimilo 21 prijavu štete na građevinskim i infrastrukturnim objektima, od čega 20 prijava za fizičke osobe, a jedna za pravnu.

Najviše šteta, ukupno 15, prijavljeno je na stambenim objektima i kućama (podrumi, ostave, prizemlja), 7 prijava se odnosi na gospodarske zgrade, 4 na garaže i jedna na poslovni prostor. Utvrđeno je i 200 četvornih metara klizišta uzrokovanog abrazivnim djelovanjem voda kao i štete na dječjem igralištu, oštećenje betonskog mosta i zamuljena dvorišta površine 200 četvornih metara. Prema prvoj procjeni gradskog povjerenstva, na građevinskim i infrastrukturnim objektima počinjena je šteta od 2 milijuna kuna.


Osim velikih šteta na infrastrukturnim i građevinskim objektima te poljoprivrednim kulturama, na području Lipika je poplava zahvatila i dio stambenih građevina i Poduzetničku zonu Lipik II. Nije provođena evakuacija stanovništva, a gospodarskim subjektima u poduzetničkoj zoni uništen je ili teže oštećen veći dio opreme i strojeva. Na poljoprivrednim površinama najveća šteta je učinjena na kukuruzu, soji i livadama.


Prema prvoj procjeni Povjerenstva, ukupna šteta u Lipiku je nešto veća od 1,1 milijuna kuna od čega oko 810 tisuća kuna kod fizičkih osoba i oko 310 tisuća kod pravnih. Prema specifikaciji, najveće štete u iznosu od 500 tisuća kuna počinjene su na građevinama, oko 420 tisuća kuna na opremi, 200 tisuća kuna na obrtnim sredstvima te oko 500 kuna na stoci.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI