Gradovi i općine stežu remen: ¨Bit će jako teško, još tražimo rješenje¨

Koordinacija u Jakšiću
(FOTO: Aleksandar Grlić)

23.09.2014. | L. Galić/M. Barać
Pregleda: 9630

Gradonačelnici i načelnici gradova i općina Požeško-slavonske županije nezadovoljni su najavama Vlade o izmjenama Zakona o porezu na dohodak. Gubitci u proračunima kretat će se od 300 tisuća do čak četiri milijuna kuna.

Grad Požega godišnje od poreza na dohodak ubere oko 36 milijuna kuna. Izmjenama zakona proračun će ostati bez tri i pol do četiri milijuna kuna.

Pilon: Očekujemo smjernice Ministarstva financija


- Vidjet ćemo što će i kako taj gubitak namaknuti u drugim gradovima. Očekujemo smjernice iz Ministarstva financija da vidimo kako oni planiraju ublažiti posljedice, a ono što sami možemo napraviti je bolji ustroj i kontrola naplate komunalne naknade. Daljnje ćemo postupke vidjeti u hodu - kaže požeški dogradonačelnik Mario Pilon.


Jozić: Uvijek smo bili štedljivi

Antonija Jozić, pleternička gradonačelnica procjenjuje da će proračun Pleternice biti manji između 500 tisuća i milijun kuna.

- Godišnje smo do sada od poreza na dohodak uprihodovali oko 5,5 milijuna kuna. Pozdravljam izmjene i za to sam da se građanima pomogne, ali mora se voditi računa o tome kako će funkcionirati lokalna samouprava. Država se ničeg nije odrekla, već velikodušno daje preko leđa gradskih proračuna. Najviše me, ipak, brine realizacija brojnih projekata koje kandidiramo prema EU. Uvijek smo bili štedljivi, nastavit ćemo tako i dalje, ali Vlada nam je samo jednim potezom ruke uzela ta sredstva - rekla nam je gradonačelnica Jozić.

Budimir planira smanjiti izdvajanja za vrtić i udruge

Gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir smatra da je to samo još jedna nepopularna mjera Vlade koja izravno utječe na lokalnu samoupravu i time joj se otežava rad.

- Smanjit ćemo izdvajanja za vrtić, udruge i druge organizacije. Bit će nam jako teško iduće godine i tražimo rješenje kako to premostiti - prokomentirao je Budimir. Kutjevo od poreza na dohodak uprihoduje oko 2,7 milijuna kuna, a novim zakonom Grad će izgubiti gotovo 40 posto tih sredstava.

Huška: Predložit ću kratkoročno zaduživanje

U Pakracu i Lipiku nemaju točne pokazatelje koliko će izmjene zakona o obračunu poreza na dohodak značiti manje kuna u gradskim proračunima. Vinko Pečanić, voditelj odsjeka za gospodarstvo, proračun i financije je rekako kako je u cijeloj priči još jako puno nepoznanica.

- Još nije definirano koliko će biti povećanje neoporezivog dijela, nemamo točne parametre za izračun, ne možemo doći do podataka o strukturi dohodaka, još ne znamo niti što će biti s područjem od posebne državne skrbi. Zbog svega toga je bilo kakva ozbiljnija procjena nemoguća, iako, najgrublje procjenjujući, mislim da će to biti najmanje milijun kuna - kaže Pečanić.

Gradonačelnik Davor Huška smatra da bi poreznim izmjenama pakrački proračun mogao izgubiti i više, između 1,2 i 1,5 milijuna kuna.

- Mi se jednostavno moramo odreći određenih rashoda, smanjiti troškove i to je ono što radimo već dvije godine. U te dvije godine smo uspjeli doći do iznosa od 2,5 do 3 milijuna kuna uštedama i povećanjem prihoda od poreza kroz prirez koji smo uveli. Spremni smo za jedan dio udara koji će nam se dogoditi 2015. godine. Lani smo išli i s izmjenama kolektivnog ugovora u dva navrata, sa smanjenjem plaća, imali smo uštede na javnoj rasvjeti, materijalnim izdacima, promjeni cijena dječjeg vrtića, stipendiranju, na smanjenju nekih socijalnih izdataka. U konačnici samo smo od uvođenja prireza došli do oko 1,1 milijun kuna novih poreznih prihoda. Nove izdatke i veće investicije trenutačno ne možemo planirati jer smo već opterećeni ovim projektima s kojima smo prošli u Hrvatskim vodama i u Fondu za energetsku učinkovitost. Zato ću vjerojatno na sljedećoj sjednici vijeća predložiti kratkoročno zaduženje na 10 mjeseci u iznosu od 1,5 milijuna kuna da pokrijemo te izdatke za sufinanciranje projekata - rekao je Huška. Dodaje i da je ove godine konfuzija što se tiče Ministarstva financija.

- Još nismo dobili ni smjernice za izradu proračuna za 2015. godinu, a ranijih godima smo ih dobivali u srpnju ili najkasnije u kolovozu - rekao je.

Kasana: Gledat ćemo da ne moramo uvesti prirez

Njegov lipički kolega Vinko Kasana je oprezniji u procjenama.

- Nemamo naputke niti je poznata metodologija obračuna i zato ne bih volio izlaziti s bilo kakvim iznosima. Što se tiče namicanja tog manjka, na posljednjem vijeću sam rekao da imamo nekoliko mjera koje ćemo po potrebi provesti, poput smanjenja plaća zaposlenicima gradske uprave, ali ćemo u svakom slučaju gledati da ne moramo uvoditi prirez - prokomentirao je Kasana.

Boban: Nadamo se novim radnim mjestima u Zlatnim termama i Coloru

- Od poreza na dohodak Općina Velika godišnje uprihoduje oko 5 milijuna kuna. Kad se ukinu područja od posebne državne skrbi i još s najavljenim rezanjem poreza na dohodak, računamo da će izvorni proračun biti oko 3 milijuna kuna. Potrudit ćemo se namaknuti sredstva iz drugih izvora s obzirom da smo nedavno konačno otplatili dugove stare 8 godina. Prilagodit ćemo se situaciji, racionalizirat ćemo potrošnju. Kada netko od djelatnika u Općini ode u mirovinu, nećemo primati nove. Nadamo se da će se kroz nova radna mjesta u Coloru i Zlatnim termama dijelom opet proračun puniti - rekao nam je velički načelnik Vlado Boban.

Mandić: Morat ćemo planirati manje rashode

- Godišnje smo od poreza na dohodak ubirali oko tri milijuna kuna. Ako novi zakon stupi na snagu, morat ćemo planirati manje prihode, što znači da će i rashodi biti manji. Sve će se to odraziti na naš proračun za iduću godinu - rekao je načelnik Općine Brestovac Zdravko Mandić.

Pavičić: Neće biti investicija

U Kaptolu već sada znaju da će novine u Zakonu o porezu na dohodak najviše naštetiti udrugama koje se financiraju iz proračuna.

- Neće biti investicija. Ne razumijem da je netko tako pametan samo tako odlučio promijeniti zakon, a da se ne pita kako će to utjecati na život malih općina - ogorčen je Mile Pavičić, načelnik Općine Kaptol.

Kovačević: Najviše će trpjeti udruge

- To je svima šok. Sufinanciramo prijevoz učenika, rad dječjeg vrtića, pomažemo novorođenčad i sad je sve upitno. Najviše će trpjeti udruge i socijalne kategorije. Neće biti ni novih investicija. Sve je to sramotno. Nisam protiv da građani dobiju više, čak naprotiv, ali to će poslodavci iskoristiti i građani će imati najmanje koristi od svega toga - ogorčen je Ivica Kovačević načelnik Općine Jakšić koja od poreza na dohodak uprihoduje godišnje oko dva milijuna kuna. Novim zakonom taj će iznos biti manji za oko 350 tisuća.

Đurina: Trpjet će gospodarstvo

Općina Čaglin od poreza na dohodak uprihoduje godišnje oko 1,7 milijun kuna, a novim će zakonom izgubiti maksimalno 500 tisuća.

- Ne možemo mi tu ništa. Zakonske obveze moramo ispunjavati i bojim se da će zbog svega najviše trpjeti gospodarstvo. Drugo ćemo još nekako izgurati, ali kad trpi gospodarstvo to nikako nije dobro - kaže Ivan Đurina, načelnik Općine Čaglin.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI